Τα οικονομικά και επιχειρησιακά μεγέθη του αεροδρομίου της Αθήνας παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση του αεροδρομίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία του 2025.
Όπως αναφέρθηκε, η κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το 2024 ανήλθε σε 31,85 εκατομμύρια επιβάτες, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ.
Για το 2025, τα μηνύματα παραμένουν ενθαρρυντικά, όπως φανερώνει η άνοδος 14,5% τον Ιανουάριο.
Αναλύοντας το 2024, το 85,6% των επιβατών ταξίδεψε για λόγους αναψυχής (leisure) και το 14,4% για επαγγελματικούς λόγους (business).
Το ταξίδι για λόγους αναψυχής αποδείχτηκε μετά την πανδημία, το πλέον ανθεκτικό σκέλος της κίνησης, σε σχέση με το επαγγελματικό ταξίδι.
Επίσης, το 70,4% της επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το 2024, αφορούσε κίνηση από / προς διεθνείς προορισμούς και το 29,6% σε εγχώρια κίνηση.
Ο Όμιλος AEGEAN (AEGEAN + OLYMPIC) διαθέτει μερίδιο αγοράς 43,6%, η SKY express 12%, η Ryanair 5,7%, οι υπόλοιποι Low Cost Carriers 13,4% και οι υπόλοιποι «παραδοσιακοί» αερομεταφορείς 25,3%.
Καθίσταται προφανές ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Αθήνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της AEGEAN και στη συνέχεια, της SKY express.
Επίσης, «στοίχημα» για το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών για τη δημιουργία βάσης σε αυτό.
Ανά γεωγραφική περιοχή, το 36,3% των επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας προέρχονται από την Ελλάδα (τόπος κατοικίας), το 28,8% από την ΕΕ (πλην Ελλάδας), το 13,2% από ΗΠΑ και Καναδά, το 10,6% από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 5,5% από Ασία / Ειρηνικό, το 3,7% από τη Μέση Ανατολή, το 1% από τη Νότια Αμερική και το 0,6% από την Αφρική.
Από τα ανωτέρω, προκύπτει ότι η μεγέθυνση του αεροδρομίου περνά από τη μεγέθυνση υφιστάμενων αγορών και τη δημιουργία νέων, κάτι το οποίο κρύβει «δυσκολίες», καθώς η Αθήνα / Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως οι εγχώριοι αερομεταφορείς.
Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία νέων αγορών ίσως και να αποτελεί τη μεγαλύτερη “πρόκληση” για το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Είναι ενδεικτικό ότι (μόλις) το 11% των επιβατών του αεροδρομίου είναι επιβάτες μακρινών αποστάσεων και το 89% μικρών / μεσαίων αποστάσεων, αλλά και ότι οι transfer επιβάτες ανέρχονται στο 17,4% έναντι 82,6% των origin και destination.