Τα ΕΛΤΑ, όπως κάθε σύγχρονος ταχυδρομικός φορέας, επιδιώκουν την ενίσχυση των υπηρεσιών τους με χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά προϊόντα, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης του «παραδοσιακού» ταχυδρομείου. Άλλωστε, η επιστροφή στις ζημιές, το 2015, απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων.
Ωστόσο, η επέκταση αυτή μονάχα εύκολη δεν είναι. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα έσοδα από χρηματοοικονομικά προϊόντα, σημαντικότερο κίνδυνο αποτελεί η μείωση του ύψους των διαθέσιμων καταθέσεων Eurobank – Τ.Τ., που διαπιστώνεται στο δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
Αυτό, γιατί σημαντικό ποσοστό του συνολικού εσόδου, από τη συνεργασία με την Eurobank (η τράπεζα είναι μέτοχος του 10% των ΕΛΤΑ), αποδίδεται στην αμοιβή διαχείρισης των κεφαλαίων, που συγκεντρώνονται μέσω των καταθέσεων.
Είναι επομένως εμφανής η σπουδαιότητα της διατήρησης των υπαρχουσών, καθώς και της προσέλκυσης νέων καταθέσεων, στο δίκτυο καταστημάτων του οργανισμού.
Αντίστοιχα, σημαντική είναι η έκθεση των ΕΛΤΑ και σε ακόμη μια τράπεζα. Τα ΕΛΤΑ συμμετείχαν, τον Δεκέμβριο του 2015, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, αποκτώντας 10 εκατ. μετοχές, έναντι 0,30 ευρώ (συνολικό τίμημα 3 εκατ.).
H μείωση στην τιμή της μετοχής, που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεπάγεταιαντίστοιχες απώλειες στην αποτίμηση της συμμετοχής αυτής.
Άξιο αναφοράς είναι ότι, παλαιότερα, είχαν διακινηθεί σενάρια περί ενοποίησης Τράπεζας Αττικής – ΕΛΤΑ – Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Η ιδέα αυτή, εάν και παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, αρέσει σε αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και μάλιστα ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είχε προβεί σε σχετικές ενέργειες.
Φ. Φωτ.