H προοπτική της χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καύσιμου στην ανατολική Ευρώπη και η εξέλιξη του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II παρουσιάστηκε από τον Θανάση Χαλδεάκη, εκ μέρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σε εσπερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με αντικείμενο «Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας στην Ναυτιλία».
Η εκδήλωση ανέδειξε τεχνικά θέματα, νέες τεχνολογίες, προκλήσεις και προοπτικές ως προς την εφαρμογή εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κλάδου, τεχνικών οργανισμών και ναυτιλιακών ενώσεων.
Να σημειωθεί ότι, τo Poseidon Med II υπήρξε υποστηρικτής της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα Ρoseidon Med II
Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον.
Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, υλοποιείται σε τρεις χώρες -Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι Ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.
Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας LNG.