O σύλλογος υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Μεταφορών, με ανακοίνωσή του, αντιδρά σε άρθρο του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα, καταγγέλλοντας τον Xρ. Σπίρτζη για «υπερσυγκεντρωτισμό», αλλά και πιθανό «καπέλωμα» του πρώην υπ. Μεταφορών από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Υποδομών.
Οι υπάλληλοι ενίστανται στη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Δημοσίων Υποδομών», θέτοντας το ερώτημα «μήπως αυτό που προκύπτει είναι ότι επιτέλους πραγματοποιείται το όνειρο του ΤΕΕ να έχει, εκτός από δικό του Υπουργό, και δικό του Υπουργείο;».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων τΥΜΕ
Σχολιασμός επί του άρθρου 17 και του άρθρου 21 του νομοσχεδίου «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις» (σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 17/10/2016 στον ιστότοποhttp://www.opengov.gr/yme/?p=3781)
Κε Υπουργέ
Επί του παραπάνω νομοσχεδίου και ειδικότερα
Επί του άρθρου 17
Προβλέπεται στο άρθρο 17 δημιουργία ως οργανικής μονάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, νέα Γενική Διεύθυνση υπό τον «εντυπωσιακό» τίτλο: «Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Δημοσίων Υποδομών». (Η νέα ΓΔ προστίθεται στις ήδη τρεις προϋπάρχουσες ΓΔ της ΓΓ Υποδομών , συγκροτείται δε από συνολικά 3 νέες Διευθύνσεις και 10 νέα τμήματα).
Και δημιουργούνται τα εύλογα ερωτήματα κύριε Υπουργέ:
Γιατί τώρα κε Υπουργέ; Θυμίζουμε ότι το σχέδιο αυτό είχε ήδη κυκλοφορήσει από τον Αύγουστο του 2015, ως διαρροή στο ΒΗΜΑ και προωθείται από τότε από τους συντάκτες του ως μείζονα μεταρρύθμιση. Η στιγμή που επιλέγεται να ανασυρθεί και να δοθεί με κάθε επισημότητα στη Δημόσια Διαβούλευση είναι η ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αναπληρωτή υπουργού που ανήκει στο υπερυπουργείο των Εσωτερικών), έχει ξεκινήσει συνολική διαδικασία για την αναμόρφωση των Οργανισμών σε όλη τη Διοίκηση.
Σας θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της αναμόρφωσης συστάθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο, Ομάδα Εργασίας με στόχο τη δημιουργία νέου πδ για τον Οργανισμό του Υπουργείου. Σε αυτήν την επιτροπή συμμετέχουν πέντε σύμβουλοι από τα γραφεία των Υπουργών – Γενικών Γραμματέων ενώ έχουν αποκλειστεί όλοι οι σύλλογοι υπαλλήλων του Υπουργείου. Περαιτέρω συστάθηκε και λειτουργεί, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, άλλη ομάδα εργασίας η οποία τροποποιεί το τμήμα του Οργανισμού που αφορά στη ΓΔ Οικονομικών Υπηρεσιών.
Από τις προαναφερόμενες ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν πέντε σύμβουλοι από τα γραφεία των Υπουργού-Υφυπουργού και Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου αλλά έχουν αποκλειστεί όλοι οι σύλλογοι υπαλλήλων του Υπουργείου.
Η παραπάνω επιτροπή που είναι αρμόδια για την εισήγηση τροποποίησης του οργανισμού μήπως επιχειρείται να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων ? ζητήθηκε η γνώμη της ? ή μήπως κάνουμε επιτροπές με σκοπό να «νομιμοποιήσουμε» τις απόψεις μας.
Γιατί αγνοείτε «σκανδαλωδώς» τις Μεταφορές, την Οδική ασφάλεια και τα Δίκτυα;
Η εκτέλεση έργων δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός (τα έργα για τα έργα) αν δεν λειτουργήσουν ως μέσον κάλυψης αναγκών (τωρινών ή πρόβλεψης μελλοντικών).
Προς αυτήν την κατεύθυνση συνάδει και η συντριπτικά επικρατούσα άποψη στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η στρατηγική ανάπτυξη και γενικότερα η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού επικεντρώνεται σε δημόσιες πολιτικές που λειτουργούν ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση κύκλου εργασιών εμπορίου, η ανάπτυξη των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών κ.λ.π. Να θυμίσουμε το ΣΠΕΜ 2014-2020 όπου ακριβώς η στρατηγική ανάπτυξη των μεταφορών (κυρίως και μεταξύ των άλλων) είναι εκείνη που καθορίζει τις προτεραιότητες για επενδύσεις στις υποδομές.
Στον αντίποδα εσείς στηρίζετε μοντέλα όπου από τη μια για τις Υποδομές συστήνεται ολόκληρη νέα Γεν. Δ/νση και 3 σχετικά Τμήματα στις λοιπές Δ/νσεις (αν δεν κάνουμε λάθος) ενώ από την άλλη στις Μεταφορές έχουμε το Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Μεταφορών (1 Τμ/χης και 1 Υπάλληλος) στις Τηλεπικοινωνίες τα Τμήματα Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδιασμού Ευρυζωνικότητας – Ανάπτυξης Δικτύων (σύνολο 2 Τμηματάρχες + 1 υπάλληλο) ενώ στην Οδική Ασφάλεια απουσιάζει η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού άσχετα με τις εκατόμβες των νεκρών στους δρόμους και την πληθώρα επιτροπών – φορέων κ.λπ.
Γιατί μόνο οι δεκάδες σύμβουλοι σας έχουν λόγο ενώ αγνοείτε τις υπηρεσίες ; Είμαστε πεπεισμένοι (και ευχόμαστε να μας διαψεύσετε) ότι και σε αυτό το άρθρο δεν συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την προσφιλή σας τακτική. Σαν αποτέλεσμα μας είναι αδύνατον να κατανοήσουμε γιατί η νέα Γενική Δ/νση έχει 17 στρατηγικούς στόχους όταν ΟΛΕΣ οι υπάρχουσες Γενικές Δ/νσεις έχουν 3 με 4, μήπως οι συντάκτες δεν γνωρίζουν τι είναι ο στρατηγικός στόχος ; γιατί μεταφέρονται στην νέα Γενική Δ/νση αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών χωρίς αυτές οι αρμοδιότητες να αφαιρούνται από αυτές τις Υπηρεσίες, δεν θα έχουμε επικάλυψη αρμοδιοτήτων με προφανή αποτελέσματα.
Ποιον τελικά εξυπηρετούν οι «αυλές» ; Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η δημιουργία μιας Γενικής Δ/νσης με τέτοιο αντικείμενο, αλλά και με σαφή καθετοποιημένη λογική (με οικονομικό σκέλος, με πληροφοριακό σκέλος κ.λ.π.) εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αυλής όπου μικρή ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι κυρίαρχος στο «παιχνίδι» και δεν χρειάζεται να «δίνει» λόγο στις άλλες υπηρεσίες.
Συμφωνείτε με την εισαγόμενη στρέβλωση που ανάγει ένα κομμάτι του Υπουργείου σε μοναδικό και αυτόνομο; Αντέχει κάτι τέτοιο σε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική της Διοίκησης; Γιατί όλα αυτά που περιγράφετε δε μπορούν να τα κάνουν η ΓΔ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Η ΓΔ Διοικητικής Υποστήριξης; Η ΓΔ Οικονομικών Υπηρεσιών κατά τις αρμοδιότητες τους;
Οι προθέσεις του νομοσχεδίου εξυπηρετούν το χαρακτήρα ανεξάρτητης διοίκησης ; Λαμβάνοντας υπόψη και τις «παροχές» στο ΤΕΕ που φαίνονται σε άλλα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου επισημαίνουμε τα ζητήματα σε αυτό που επιχειρείται να νομοθετηθεί: η δημιουργία μιας ακόμα Γενικής Διεύθυνσης στη ΓΓ Υποδομών θα μεταβάλλει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Υπουργείο της πρώην ΓΓ Δημοσίων Έργων.
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η νέα ΓΔ θα έχει τουλάχιστον 80 οργανικές θέσεις που θα προέλθουν από ανακατανομή των υπαρχόντων και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι, μήπως αυτό που προκύπτει είναι ότι επιτέλους πραγματοποιείται το όνειρο του ΤΕΕ να έχει , εκτός από δικό του Υπουργό, και δικό του Υπουργείο.
Εξυπηρετεί το προτεινόμενο σχέδιο την εξοικονόμηση δαπανών; Αν ναι, μπορείτε να απαριθμήσετε την εξοικονόμηση σε ποσοτικούς όρους; Εξυπηρετεί μήπως τη λειτουργία της υπηρεσίας που συστήνεται; Πού θα στεγαστούν 80 άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά τους; Ή μήπως έχετε ήδη λύσει το κτιριακό πρόβλημα σκεπτόμενος να τους στεγάσετε (και αυτούς) στο κτίριο του Παπάγου;
Κε Υπουργέ
Είτε το άρθρο 17 πρέπει να αποσυρθεί προτού δημιουργήσει αχρείαστους ανταγωνισμούς και επικαλύψεις είτε θα πρέπει να προσεγγιστεί ορθολογικά η σύσταση Γενικής Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού όπου θα υφίστανται δομές για τις Μεταφορές, τα Δίκτυα και την Οδική ασφάλεια.
Επί του άρθρου 21
Πέραν της ασάφειας που δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές ερμηνείες, φανταζόμαστε ότι εκ παραδρομής γράφτηκε αυτή η διατύπωση, αν όχι είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι με τέτοιες διατάξεις απλώς εκτίθεται το Υπουργείο. Είναι μείζον ζήτημα η καταπάτηση θεμελιωδών κανόνων του διοικητικού δικαίου και ακόμα μεγαλύτερο να δίνονται στον Υπουργό τέτοιες υπερεξουσίες, ώστε ακόμα και με εγκύκλιο να μπορεί να τροποποιεί τον οργανισμό του Υπουργείου.
ΖΗΤΑΜΕ επομένως την απόσυρση της διάταξης
Συμπερασματικά κε Υπουργέ
Η συμπίεση των Μεταφορών και των Δικτύων, οργανωμένη ήδη από προηγούμενες Κυβερνήσεις συνεχίζεται σήμερα από «καλοθελητές» που γράφουν οργανωσιακά κείμενα στην κατεύθυνση «ένα Υπουργείο με μία Γενική Γραμματεία (αυτή των Υποδομών)» και τους υπόλοιπους τόσο λίγους σε αριθμό και τόσο ανύπαρκτους που πραγματικά δε θα ενοχλούν.
Ευχόμενοι να έχουμε άδικο για τη διαφαινόμενη αδιαφορία σας σε θέματα Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Οδικής Ασφάλειας αναρωτιόμαστε τελικά για τη σκοπιμότητα τέτοιων εισηγήσεων. Και επειδή κύριε Υπουργέ :
Η δημόσια διαβούλευση οφείλει να αποτελεί ουσιαστικό βήμα διαλόγου, όχι χώρο ανακοίνωσης προειλημμένων αποφάσεων και στην περίπτωση αυτή το μόνο που καταγράφηκε είναι βυζαντινισμός και προώθηση συντεχνιακών συμφερόντων.
Οι Μεταφορές και τα Δίκτυα κε Υπουργέ δημιουργούν πάνω από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία της κάθε Κυβέρνησης. Μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο της Διοίκησης στους τομείς αυτούς δημιουργείτε με βεβαιότητα μείωση του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.
Όχι μόνο η νέα ΓΔ δεν υπηρετεί κανενός είδους επιτελικότητα αλλά θα δημιουργήσει ανισορροπία και σχίσμα μέσα στο Υπουργείο. Αν η Κυβέρνηση κε Υπουργέ επιθυμεί ένα αμιγές ή ένα κατά βάση υπουργείο Δημοσίων Έργων ας βγει να το πει καθαρά.
Το περιεχόμενο της 2ης παραγράφου του άρθρου 21 είναι τουλάχιστον «άστοχο» και μόνο ως εκ παραδρομής μπορεί να αιτιολογηθεί τέτοιου είδους εισήγηση.
Δηλώνοντας σας την απόλυτη βεβαιότητα μας ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις γυρνάνε τη Διοίκηση πολλά χρόνια πίσω, σας καλούμε να αποσύρετε το άρθρο 17 από το εν λόγω νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε με τη μορφή που εισηγούμαστε και να αποσύρετε την παράγραφο 2 του άρθρου 21.