Η Διεθνής Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) καλωσόρισε την 2η έκδοση με τις κατευθυντήριες οδηγίες της «Ομάδας Δράσης» για την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας (CART), υπό τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), με στόχο την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Το CART συγκεντρώνει, υπό τη σκέπη του, εμπειρογνώμονες του ICAO, των αρχών δημόσιας υγείας, εκπροσώπους κρατών-μελών και βιομηχανικών φορέων, με στόχο την εκπόνηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας κατά του Covid – 19.
Τον περασμένο Ιούνιο, εξέδωσε την 1η έκδοση με την κατευθυντήριες οδηγίες για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών και παρείχε τα βασικά μέτρα βιοασφάλειας, που έχει ήδη εφαρμόσει ο κλάδος, όλο αυτό το διάστημα (social distancing, χρήση μάσκας, απολύμανση αεροσκαφών, έντυπα για την υγεία των επιβατών κ.ά.).
Measures are implemented throughout the travel journey so you #FlySafe. ✈️
Here is a snapshot 👇 #Fly2Reunite #wanderlust pic.twitter.com/uUIlaZ3T4p
— IATA (@IATA) November 8, 2020
Αυτή τη φορά, στην 2η έκδοσή του, το CART προσθέτει επιπλέον τρεις προτάσεις, οι οποίες -όπως σημειώνεται- έχουν την πλήρη στήριξη της IATA.
Τεστ COVID-19
Καθώς ορισμένα κράτη εξετάζουν τη χρήση τεστ κατά του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη διαθέσιμη βελτιωμένη τεχνολογία δοκιμών, υπάρχει ανάγκη για υλικό καθοδήγησης με στόχο τη διευκόλυνση της εναρμόνισης της όλης διαδικασίας.
Η διαδικασία αυτή αναπτύσσεται σε ένα εγχειρίδιο σχετικά με τα τεστ και τα μέτρα διασυνοριακής διαχείρισης κινδύνων.
Το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελέσει το βασικό επιχείρημα της IATA για συστηματικά τεστ σε διεθνείς επιβάτες πριν από την απογείωση.
Διάδρομοι δημόσιας υγείας (PHC) ή Travel Bubbles
O ICAO ζητά από τα κράτη που σκέφτονται να δημιουργήσουν Διαδρόμους Δημόσιας Υγείας (PHC ή «Travel bubbles») να μοιραστούν ενεργά πληροφορίες μεταξύ τους για να τις εφαρμόσουν με έναν εναρμονισμένο τρόπο.
Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των PHCs, το ICAO Implementation Package (iPack) για τη δημιουργία ενός PHC είναι στη διάθεση των κρατών.
Παράταση των μέτρων ανακούφισης έως τις 31 Μαρτίου 2021
Διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ο COVID-19 ανάγκασε την αεροπορική βιομηχανία να προσαρμόσει προσωρινά ορισμένες κανονιστικές διαδικασίες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τα προσόντα και την κατάρτιση του προσωπικού.
Εκτός εάν οι περιστάσεις υπαγορεύουν διαφορετικά, οι κατευθυντήριες του CART συνιστούν να μην επεκταθούν τα μέτρα αυτά μετά την 31η Μαρτίου του 2021.
Είναι σημαντικό τα κράτη να θεωρούν το πλήρωμα πτήσης ως «βασικούς εργαζόμενους» που επωφελούνται από τους PHCs και να ενθαρρύνονται να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.
Wondering how airlines are cleaning the passenger seating area during #COVID19? ✈️🧼🧽#FlySafe #travel #wanderlust pic.twitter.com/pf5jG28eo4
— IATA (@IATA) November 10, 2020
«Το κοινό πρέπει να καθησυχαστεί. Οι κατευθυντήριες του CART θα συνεχίσουν διατηρούν ασφαλές το αεροπορικό ταξίδι εν μέσω της πανδημίας, με συστάσεις που συνδυάζουν τις βέλτιστες συμβουλές των αρχών δημόσιας υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη των Ρυθμιστικών Αρχών και των αεροπορικών εταιρειών.
Αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για εναρμονισμένες απαιτήσεις στα τεστ κατά του COVID-19 ως μέρος μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης, το CART συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων για τη διαχείριση των κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ αφαιρεί τα εμπόδια στα ταξίδια, όπως την καραντίνα.
Ο στόχος είναι η ασφαλής επανασύνδεση του κόσμου και αυτές οι συστάσεις μας δείχνουν το μέλλον», δήλωσε ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος της IATA.