Οι πτήσεις σταδιακά επανέρχονται, ο αεροπορικός κλάδος – όπως το σύνολο των μεταφορών – τίθεται προ αυξημένων ευθυνών, καθώς καλείται να εφαρμόσει πιο ενισχυμένα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.
Της Βάσως Βεγιάζη
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δημοσίευσε χθες τη δέσμευση των διευθυνόντων συμβούλων των αεροπορικών εταιρειών – μελών της σε πέντε αρχές για την «επανένωση» του κόσμου με τις αεροπορικές μεταφορές. Αυτές οι αρχές είναι:
1.Η αεροπορία θα δίνει πάντα προτεραιότητα στην δημόσια υγιεινή και ασφάλεια. Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με κυβερνήσεις, ιδρύματα και φορείς σε ολόκληρο τον κλάδο για:
-Ενα επιστημονικό καθεστώς βιοασφάλειας που θα διατηρήσει τους επιβάτες και τα πληρώματα ασφαλή, επιτρέποντας παράλληλα αποτελεσματικές λειτουργίες.
Η αεροπορία δεν αποτελεί σημαντική «πηγή» για την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.
2.Η αεροπορία θα ανταποκριθεί με ευελιξία, καθώς εξελίσσεται η κρίση και η επιστήμη. . Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με κυβερνήσεις, ιδρύματα και φορείς σε ολόκληρο τον κλάδο για:
-Νέα επιστήμη και τεχνολογία, καθώς καθίστανται διαθέσιμες, για παράδειγμα, αξιόπιστες, επεκτάσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για δοκιμές COVID-19 ή διαβατήρια «ασυλίας».
Τα μέτρα να υποστηρίζονται επιστημονικά, να είναι οικονομικά βιώσιμα και λειτουργικά βιώσιμα και να αφαιρούνται / αντικαθίστανται, όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα.
3.Η αεροπορία θα είναι ο βασικός μοχλός της οικονομικής ανάκαμψης: Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με κυβερνήσεις, ιδρύματα και φορείς σε ολόκληρο τον κλάδο για:
-Αποκατάσταση της ικανότητας που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της οικονομικής ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.
Οι αεροπορικές μεταφορές θα είναι προσιτές και διαθέσιμες κατά την περίοδο μετά την πανδημία.
4.Η αεροπορία θα επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους: Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με κυβερνήσεις, ιδρύματα και φορείς σε ολόκληρο τον κλάδο για:
-Υλοποιήσιμος ο μακροπρόθεσμος στόχος για μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα στα μισά επίπεδα του 2005 έως το 2050.
Επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος αντιστάθμισης και μείωσης άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA).
5.Η αεροπορία θα λειτουργεί σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, τα οποία είναι εναρμονισμένα και αναγνωρίζονται αμοιβαία από τις κυβερνήσεις.
-Καθιέρωση των παγκόσμιων προτύπων που είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική επανέναρξη της αεροπορίας, ιδίως με ισχυρές συνεργασίες με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
-Διασφάλιση ότι τα συμφωνημένα μέτρα εφαρμόζονται αποτελεσματικά και αναγνωρίζονται αμοιβαία από τις κυβερνήσεις.
«Η επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών είναι σημαντική. Ακόμη και εάν συνεχιστεί η πανδημία, τα θεμέλια για την επανεκκίνηση τίθενται μέσω της στενής συνεργασίας της βιομηχανίας αεροπορικών μεταφορών με τον ICAO, τον ΠΟΥ, μεμονωμένες κυβερνήσεις και άλλα μέρη. Πολλή δουλειά, ωστόσο, απομένει να γίνει.
Με την τήρηση αυτών των αρχών, οι ηγέτες των παγκόσμιων αεροπορικών εταιρειών θα καθοδηγήσουν την ασφαλή, υπεύθυνη και βιώσιμη επανεκκίνηση του ζωτικού οικονομικού μας τομέα. Η πτήση είναι δική μας δουλειά. Και είναι η κοινή ελευθερία όλων », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.