Αυξάνονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από τις 120 στις 180, προκειμένου να ενισχυθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με προσωπικό επιχειρησιακών κλάδων.
Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, λόγω ασθένειας, σε μικρά περιφερειακά αεροδρόμια έχει οδηγήσει, ανά περιπτώσεις, έως και σε ολιγόωρη διακοπή της λειτουργίας τους, φαινόμενο το οποίο, με την προτεινόμενη διάταξη, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», η ενίσχυση των περιφερειακών αερολιμένων έχει προκύψει επιτακτικά τα τελευταία χρόνια για τους εξής λόγους:
α. Έλλειψη προσωπικού σε κλάδους που είναι πλέον υποστελεχωμένοι λόγω αθρόων επί σειρά ετών συνταξιοδοτήσεων, χωρίς διενέργεια αντίστοιχων προσλήψεων. Τα σχετικά κενά στους μήνες αιχμής καλύπτονται με διενέργεια μετακινήσεων υπαλλήλων από μονάδες που δύνανται να τους διαθέσουν για ενίσχυση.
β. Προοδευτική αύξηση αεροπορικής κίνησης (έστω και αν προσωρινά η πορεία αυτή ανακόπηκε λόγω Covid), που συνδέεται άμεσα με το τουριστικό προϊόν της χώρας, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται άμεσα με τα έσοδα του κράτους.
γ. Διαχρονική υποχρέωση της ΥΠΑ να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας των πτήσεων και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Συνεπώς, για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή, αφενός η ΥΠΑ ανέκαθεν χρησιμοποιούσε το εργαλείο των υπηρεσιακών μετακινήσεων του προσωπικού της λόγω της έντονης εποχικότητας της αεροπορικής κίνησης, αφετέρου δεν πιθανολογείται αξιόλογη μεταβολή της δαπάνης ή σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση σε σχέση με την ήδη προκαλούμενη (η ανάγκη ενίσχυσης περιφερειακών αερολιμένων στη θερινή περίοδο είναι ανελαστική, άρα, και αν εξαντληθούν οι ημέρες ενός υπαλλήλου, πρέπει να βρεθεί άλλος, καμία δε μονάδα της ΥΠΑ δεν μπορεί να αποδεσμεύσει έναν υπάλληλο για πολύ καιρό), προτείνεται η ανωτέρω τροποποίηση, ήτοι η αύξηση των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας από 120 που προβλέπεται επί του παρόντος, σε 180 προκειμένου η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στο πολυσύνθετο έργο της.
Τι αναφέρει το άρθρο 74
Ενίσχυση περιφερειακών αερολιμένων με προσωπικό επιχειρησιακών κλάδων – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 3 υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στην παρ. 5 του άρθρου 3 της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α 94) α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς την αύξηση των ημερών μετακίνησης από εκατόν είκοσι (120) σε εκατόν ογδόντα (180), β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Για τη στελέχωση των περιφερειακών αερολιμένων οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις εκατόν ογδόντα (180) κατ’ έτος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών καθορίζονται ανά έτος οι περιφερειακοί αερολιμένες, για το προσωπικό των οποίων ισχύουν οι επιπλέον εξήντα (60) ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας. Οι εν λόγω μετακινήσεις εκτελούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα επόμενα άρθρα 7, 8, 10 και 11 του Κεφαλαίου Β της υποπαραγράφου Δ.9. του παρόντος.»
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση του σχ.ν. από την προτεινόμενη διάταξη προκαλείται ετήσια δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 450 χιλ. ευρώ περίπου.
Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο.
450000÷15000 (μισθός με κοινωνική ασφάλιση)=30 άτομα (τα επιπλέον επιδόματα οι υπαλλήλλοι της ΥΠΑ τα παίρνουν απο τις αεροπορικές εταιρείες eurocontol και επιστρέφουν φόρο στο κράτος)
Οι 30 νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να καλύψουν όλα τα κενά στα μικρά υποστελεχωμένα ή «μη επανδρωμένα» νησιά σε μόνιμη βάση.
Με την αύξηση των ημερών μετακινήσεων εκτός έδρας δημιουργείται πρόβλημα στα μεγάλα αεροδρόμια, αφού κάποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να απουσιάζουν από αυτά για μισό χρόνο, δηλαδή 180 ημέρες.
Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, κάτι πάει να γίνει, αλλά ας γίνει σωστά για να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα…
Φοβερή λύση…πόιο μυαλό το σκέφτηκε αυτό..180 μέρες επί 100 ευρώ..18 χιλιάρικα για έξι μήνες…Μπράβο..καλή κόνομα..εννοείτε για Αθηναίους που δεν έχουν δουλειά τον χειμώνα και κάθονται και το καλοκαίρι ..δουλεύουν ..και το κράτος και τον κόσμο..
Μόνιμες προσλήψεις βρε η μετατάξεις από ντόπιους στα περιφερειακά να λυθεί το πρόβλημα…