Οι ουρανοί της Ευρώπης έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία παγκοσμίως, χαρακτηρίζονται δε από τη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Από τον αεροδιάδρομο έως την αίθουσα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι επισφαλείς αεροπορικές εταιρείες να μην εκτελούν δρομολόγια στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο επιβάτες, όπως αναφέρει η ΕΕ.
Με αφορμή την συντριβή του αεροσκάφους της Helios, τον Αύγουστο του 2005, η ΕΕ προχώρησε στην κυκλοφορία ενός βίντεο, με βασικό σύνθημα «Πτήσεις χωρίς φόβο: Πως η ΕΕ μεριμνά για την εναέρια ασφάλειά μας», που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες που προωθεί, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων.
Η ευρωπαϊκή αεροπορική ασφάλεια σε αριθμούς
-1 δισεκατομμύριο: Ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην ΕΕ το 2017.
-53: Ο αριθμός των σημείων που πρέπει να ελεγχθούν κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης αεροδιαδρόμων – από τις άδειες των πιλότων μέχρι την ύπαρξη του σωστού εξοπλισμού ασφάλειας στο πιλοτήριο και στην καμπίνα επιβατών.
-13.156: Ο αριθμός των επιθεωρήσεων αεροδιαδρόμων που διενεργήθηκαν από εταίρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας το 2017.
-1.380: Ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών που επιθεωρήθηκαν το 2017.
-115: Ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που απαγορεύεται προς το παρόν να εκτελούν πτήσεις στην ΕΕ, συν 6 αεροπορικές εταιρείες που μπορούν να εκτελούν πτήσεις προς την ΕΕ μόνο με χρήση ειδικών, προεγκεκριμένων τύπων αεροσκαφών.
-Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: Ένας από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών είναι ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του έργου «Ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός» (SES).
Τι συνεπάγεται αυτό για τις πτήσεις του μέλλοντος; Περισσότεροι από 3.000 εμπειρογνώμονες εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για να βρουν νέες τεχνολογίες εντοπισμού και ταχύτερους, ασφαλέστερους και περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους πτήσης.