Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού «ενώνουν δυνάμεις» για τα υδατοδρόμια.
Ευρεία διϋπουργική σύσκεψη για τα υδατοδρόμια πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Οι υπουργοί έθεσαν χρονοδιάγραμμα εντός διμήνου να παρουσιαστεί ένα νέο, απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων, με την ελπίδα να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα.
Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται δυο εταιρείες, η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes, οι οποίες έχουν προσελκύσει, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους, ιδιωτικά κεφάλαια.
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την αγορά των υδροπλάνων, είναι η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, τα υδροπλάνα είναι συγκεκριμένης χωρητικότητας και συγκεκριμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Σε καμία περίπτωση δεν έρχονται να υποκαταστήσουν αεροπλάνα ή πλοία, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
Για παράδειγμα, απομακρυσμένα νησιά με τα υδροπλάνα μπορούν να συνδεθούν πιο εύκολα με την ηπειρωτική Ελλάδα ή με μεγαλύτερα νησιά, επιβάτες κρουαζιέρας μπορούν να τα μισθώσουν για επισκέψεις σε νησιωτικούς και άλλους προορισμούς.
Τέλος, τα υδροπλάνα μπορούν να δρομολογηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις (μεταφορά ασθενών).