Το τέλος της, έστω και κάποιας, ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης στην Ευρώπη τον Αύγουστο και η παρατεταμένη επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από αρκετές χώρες, λόγω της έξαρσης του Covid-19, προμηνύουν ότι η αεροπορική βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου θα περάσει ένα δύσκολο χειμώνα.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Σύμφωνα με το Eurocontrol, παρόλο που σημειώθηκε κάποια άνοδο στην ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο καταγράφεται απότομη κάμψη.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των πτήσεων εφέτος θα είναι περίπου 6 εκατομμύρια, κατά 55% λιγότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Για το μήνα Σεπτέμβριο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Eurocontrol επισημαίνει ότι «ως τις 13 Σεπτεμβρίου η αεροπορική κίνηση σημείωσε πτώση 53%, σε σχέση με το 2019», ενώ αναφορικά με τις αεροπορικές κρατήσεις προβλέπει ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλές για τους επόμενους μήνες.
#COVID19 @eurocontrol revises its traffic scenarios down. Now predict 55% loss in flights across Europe in 2020 a ⬇️of 6 million flights, that’s 1 million worse than before https://t.co/cabhBwT87O @Transport_EU @IATA @A4Europe @CANSOEurope @EBAAorg @eraaorg @ACI_EUROPE @ECACceac pic.twitter.com/pLQBDrhQ6c
— Eamonn Brennan (@BrennanEN23) September 14, 2020
Όπως τονίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, «η ελπιδοφόρα απότομη αύξηση της κυκλοφορίας στα τέλη του καλοκαιριού δεν επετεύχθη για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με τις χώρες να επιμηκύνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς».
«Πηγαίνουμε με την όπισθεν και είναι πραγματικά ανησυχητικό για ολόκληρη τη βιομηχανία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan, κατηγορώντας τις χώρες για έλλειψη συντονισμού, σχετικά με την επανέναρξη των πτήσεων παρά παρά την καλή καθοδήγηση των EASA και ECDC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εναρμονισμένα τεστ κατά του ιού Covid-19 και τα κοινά κριτήρια αξιολόγησης θα ενισχύσουν την ταξιδιωτική ζήτηση, ενώ οι συνεχείς περιορισμοί και τα μέτρα καραντίνας θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω επιδείνωση.Τέλος, πιθανολογείται ότι ο κλάδος θα σημειώσει συνολικές απώλειες εσόδων περίπου 140 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020 για αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και παρόχους αεροπορικών υπηρεσιών, έναντι απωλειών 110 δισ. σε παλαιότερη πρόβλεψη της Eurocontrol στις 24 Απριλίου.