Η ζήτηση στο air cargo αναμένεται το 2021 να ξεπεράσει τα επίπεδα προ κρίσης (2019) κατά 8%, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα καταγράψουν ρεκόρ 175 δισ. δολαρίων.
Της Βάσως Βεγιάζη
Αντίστοιχα, το 2022, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα πριν το 2019 κατά 13%, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 169 δισ. δολ.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2020, οι αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές σημείωσαν έσοδα 129 δισ. δολ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών εσόδων των αεροπορικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Brendan Sullivan, Global Head of Cargo της IATA, στο 14ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Cargo στο Δουβλίνο, οι προοπτικές για το air cargo βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προοιωνίζονται ισχυρές.
Δείκτες, όπως τα επίπεδα αποθέματος και η παραγωγή είναι ευνοϊκοί, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να σημειώσει άνοδο της τάξης του 9,5% το 2021 και του 5,6% το 2022.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία air cargo θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, όπως και κατά την περίοδο της πανδημίας.
Για να ξεπεραστούν οι μελλοντικές προκλήσεις και να δημιουργηθεί ανθεκτικότητα, βασικές προτεραιότητες, όπως η βιωσιμότητα, η συνεργασία μεταξύ των “παικτών” της αγοράς, ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια αποτελούν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη μετά – Covid εποχή.