Στα 4 δισεκατομμύρια προβλέπεται ότι θα ανέλθει ο συνολικός αριθμός επιβατών το 2024, υπερβαίνοντας τα προ COVID επίπεδα και αντιπροσωπεύοντας το 103% του 2019, σύμφωνα με την IATA.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Όπως εκτιμάται, οι προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη έχουν μετατοπιστεί ελαφρώς, αντανακλώντας την εξέλιξη των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα του κλάδου -έτσι όπως παρουσιάζεται στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της IATA- παραμένει αμετάβλητη απ’ ότι αναμενόταν τον περασμένο Νοέμβριο, πριν από την μετάλλαξη Omicron.
«Η τροχιά για την ανάκαμψη του αριθμού επιβατών από τον COVID δεν άλλαξε από την μετάλλαξη Omicron. Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν. Και όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, θα πραγματοποιήσουν ταξίδια. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε μια κανονικότητα, αλλά η πρόβλεψη για την εξέλιξη του αριθμού των επιβατών μας δίνει έναν καλό λόγο να είμαστε αισιόδοξοι», σχολίασε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.
Traveler numbers are expected to reach 4️⃣.0️⃣ billion in 2024, exceeding pre-COVID levels.
The overall picture presented in the latest update to IATA’s long-term forecast is unchanged from what was expected prior to #omicron.
More info👉 https://t.co/rsVZZVzCeq#airtravel ✈️ pic.twitter.com/Mpf7KkCbaG
— IATA (@IATA) March 1, 2022
Οι προβλέψεις
Αναλυτικότερα, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της IATA σταχυολογούνται στα εξής:
-Το 2021, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν στο 47% των επιπέδων του 2019. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο 83% το 2022, στο 94% το 2023, στο 103% το 2024 και στο 111% το 2025.
-Το 2021, ο αριθμός των διεθνών επιβατών ήταν στο 27% των επιπέδων του 2019. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο 69% το 2022, στο 82% το 2023, στο 92% το 2024 και στο 101% το 2025.
Πρόκειται για ένα ελαφρώς πιο αισιόδοξο βραχυπρόθεσμο σενάριο διεθνούς ανάκαμψης σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, με βάση τη σταδιακή χαλάρωση ή την εξάλειψη των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές αγορές.
Μάλιστα, υπάρχουν βελτιώσεις σε μεγάλες αγορές του Βορείου Ατλαντικού και της ενδοευρωπαϊκής αγοράς, ενισχύοντας τη βάση για την ανάκαμψη. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να συνεχίσει να καθυστερεί την ανάκαμψη με την Κίνα να μην δείχνει σημάδια χαλάρωσης των αυστηρών συνοριακών της μέτρων στο εγγύς μέλλον.
-Το 2021, ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού ήταν στο 61% των επιπέδων του 2019. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο 93% το 2022, στο 103% το 2023, στο 111% το 2024 και στο 118% το 2025.
Οι προοπτικές για την εξέλιξη του αριθμού των εγχώριων επιβατών είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από ό,τι τον Νοέμβριο. Ενώ οι εγχώριες αγορές ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν ανακάμψει, δεν ισχύει το ίδιο για τις εγχώριες αγορές της Κίνας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.
«Ο μεγαλύτερος και πιο άμεσος παράγοντας στον αριθμό των επιβατών είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι κυβερνήσεις στα ταξίδια. Ευτυχώς, περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καταλάβει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν ελάχιστο έως καθόλου μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην εξάπλωση ενός ιού.
Και οι οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες που προκαλούνται για πολύ περιορισμένο όφελος δεν είναι πλέον αποδεκτές σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών. Ως αποτέλεσμα, η προοδευτική άρση των περιορισμών δίνει μια πολύ αναγκαία ώθηση στις προοπτικές για ταξίδια», τόνισε ο Walsh.
Προβληματίζουν οι περιφερειακές διακυμάνσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IATA, δεν θα ανακάμψουν όλες οι αγορές με τον ίδιο ρυθμό.
«Γενικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού “τραβάει” πίσω την ανάκαμψη. Ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ανακοινώσει μέτρα για την επανέναρξη των πτήσεων, η Κίνα δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης της στρατηγικής της για μηδενικό COVID.
Τα τοπικά lockdowns που εφαρμόζονται στην εγχώρια αγορά μειώνουν τους παγκόσμιους αριθμούς επιβατών, ακόμη και όταν άλλες μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό τους», σημείωσε ο Walsh.
Ασία-Ειρηνικός: Η αργή άρση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών και η πιθανότητα ανανέωσης των εσωτερικών περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημαίνει ότι η κίνηση προς/από/εντός Ασίας-Ειρηνικού θα φτάσει το 68% των επιπέδων του 2019 το 2022. Τα επίπεδα του 2019 θα ανακτηθούν το 2025 (109%) λόγω της αργής ανάκαμψης της διεθνούς κίνησης στην περιοχή.
Ευρώπη: Τα επόμενα λίγα χρόνια, η ενδοευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να επωφεληθεί από τις προτιμήσεις των επιβατών για ταξίδια μικρών αποστάσεων, καθώς αναδομείται η εμπιστοσύνη. Αυτό θα διευκολυνθεί με την ολοένα και πιο εναρμονισμένη και χωρίς περιορισμούς κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός επιβατών προς/από/εντός Ευρώπης αναμένεται να φθάσει το 86% των επιπέδων του 2019 το 2022, πριν την πλήρη ανάκαμψη το 2024 (105%).
Βόρεια Αμερική: Μετά από ένα ανθεκτικό 2021, η κίνηση προς/από/εντός της περιοχής θα συνεχίσει να έχει υψηλές επιδόσεις το 2022 καθώς η εγχώρια αγορά των ΗΠΑ επιστρέφει στις τάσεις πριν από την κρίση και με συνεχείς βελτιώσεις στα διεθνή ταξίδια. Το 2022 ο αριθμός των επιβατών θα φτάσει το 94% των επιπέδων του 2019 και η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται το 2023 (102%).
Αφρική: Οι προοπτικές επιβατικής κίνησης της Αφρικής είναι κάπως πιο αδύναμες βραχυπρόθεσμα, λόγω της αργής προόδου στον εμβολιασμό του πληθυσμού και των επιπτώσεων της κρίσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο αριθμός των επιβατών προς/από/εντός Αφρικής θα ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς έναντι άλλων περιοχών, φτάνοντας το 76% των επιπέδων του 2019 το 2022, ξεπερνώντας τα προ Covid επίπεδα το 2025 (101%).
Μέση Ανατολή: Με περιορισμένες αγορές μικρών αποστάσεων, η Μέση Ανατολή επικεντρώνεται στη συνδεσιμότητα μεγάλων αποστάσεων μέσω των hub της, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάκαμψη. Ο αριθμός των επιβατών προς/από/εντός της περιοχής αναμένεται να φτάσει το 81% των επιπέδων του 2019 το 2022, το 98% το 2024 και το 105% το 2025.
Λατινική Αμερική: Η κίνηση από/προς/εντός Λατινικής Αμερικής ήταν σχετικά ανθεκτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προβλέπεται ένα ισχυρό 2022, με μειωμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δυναμικές ροές επιβατών εντός της περιοχής και προς/από τη Βόρεια Αμερική. Ο αριθμός των επιβατών του 2019 προβλέπεται να ξεπεραστεί το 2023 για την Κεντρική Αμερική (102%), ακολουθούμενη από τη Νότια Αμερική το 2024 (103%) και την Καραϊβική το 2025 (101%).
Η ρωσο-ουκρανική κρίση
Τέλος, να σημειωθεί ότι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της IATA δεν υπολογίζεται ο αντίκτυπος της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς όπως επισημαίνεται «οι αεροπορικές μεταφορές είναι ανθεκτικές σε κραδασμούς και αυτή η σύγκρουση είναι απίθανο να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ποιες θα είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις αερομεταφορές, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ιδίως σε αγορές με έκθεση στη σύγκρουση».