Επενδύσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της Fraport Greece για το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού μήκους 34.033 τ.μ., η ανακαίνιση του υπάρχοντος, μήκους 24.000 τ.μ., η αύξηση κατά 47% των σταθμών check-in και κατά 50% του συνολικού αριθμού πυλών.
Σήμερα, διεξήχθη η εκδήλωση της τελετής θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως και η αναβάθμιση του υπάρχοντος.
Σημειώνεται ότι, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει έργα, ύψους 415 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει στη διαχείρισή της, τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το 2021.
Σε αυτό περιλαμβάνονται 5 νέοι αεροσταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κω και Μυτιλήνη, 5 επεκτάσεις σε Άκτιο, Μύκονο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο και 4 αναδιαμορφώσεις σε Ζάκυνθο, Καβάλα, Ρόδο και Χανιά.
Τα 14 αεροδρόμια εξυπηρετούν 274 προορισμούς σε 44 χώρες και περισσότερες από 121 αεροπορικές εταιρείες, έχοντας διακινήσει, το 2017, 27,5 εκατ. επιβάτες.
Το επενδυτικό πλάνο στο “Μακεδονία”
Αναλυτικά, εκτός από την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., το επενδυτικό πλάνο για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, 24.000τ.μ., καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης, όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check–in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%.
Ακολουθούν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Fraport, στελεχών της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού.
Al. Zinell: Στο αεροδρόμιο θα επενδυθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ
«Σήμερα γιορτάζουμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στη τελετή θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου «Μακεδονία» ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell, σημειώνοντας ότι στο αεροδρόμιο θα επενδυθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στην αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου και στη θεμελίωση ενός νέου τερματικού σταθμού, κάτι το οποίο θα σημάνει την σημαντική επέκταση της χωρητικότητας του και την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών.
«Το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο», συμπλήρωσε ο κ. Zinell, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι εφέτος θα ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης των αεροδρομίων σε Καβάλα, Ζάκυνθο και Χανιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από την περίοδο που η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων τα παράπονα των πελατών μειώθηκαν κατά 70%.
Στ. Πιτσιόρλας: Η αξιοποίηση των υποδομών προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης
Ως έναν πραγματικό συνεργάτη για το μέλλον, με βαθιά κουλτούρα σε θέματα εργασίας και εργασιακών σχέσεων, χαρακτήρισε την Fraport ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Τόνισε μάλιστα ότι αυτός ήταν και ένας από τους σημαντικούς παράγοντες «που μας έπεισαν ότι κάνουμε το σωστό προχωρώντας τη συνεργασία μας μαζί τους για το εν λόγο έργο».
Ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε πεπεισμένος ότι η αξιοποίηση των υποδομών της Θεσσαλονίκης, και ειδικά του αεροδρομίου «Μακεδονία», αποτελούν βασική προϋπόθεση για την μελλοντική της αναπτυξιακή της πόλης.
Καταλήγοντας, ο αν. υπουργός τόνισε ότι η χώρα προχώρησε σε μια κίνηση τολμηρή και στα αεροδρόμια, που βάζει τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο και τη νέα περίοδο ανάπτυξης.
Ν. Μαυραγάνης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό και αεροπορικό hub
Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» χτυπά η καρδιά αυτού που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα, δηλ. της επέκτασης της ισχύος της χώρας μέσω των μεταφορών στα Βαλκάνια, στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον ίδιο «Η πολιτική των μεταφορών έπρεπε να αλλάξει κατεύθυνση, ώστε να εκμεταλλεύεται τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Πρέπει να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σε αυτό εδώ το έργο, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Για πρώτη φορά, στην ελληνική οικονομία, το 2017 οι μεταφορές έφτασαν σε ρυθμό ανάπτυξης το 18% πάνω από τον τουρισμό που ήταν στο 14%, και αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα του αεροδρομίου έχει ήδη παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σχεδιασμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι να καταστεί διαμετακομιστικός και αεροπορικός κόμβος για τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα και με τους νέους αεροδιαδρόμους 1028 και 1034 και την επέκταση των νέων τερματικών σταθμών καθίσταται, μέσω της Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο των Βαλκανίων».
Υπέρ της λειτουργίας ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού αεροδρομίου ο Απ. Τζιτζικώστας
«Είναι μια ημέρα που περιμέναμε πολλά χρονιά. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε θέση ως στόχο την μετατροπή της Μακεδονίας σε περιφερειακό κόμβο.
Ένα τέτοιο έργο θα βοηθήσει τα μέγιστα», σχολίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια, από την πλευρά της, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, όπου της αναλογεί.
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θέρμης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού αεροδρομίου, συγχαίροντας τους νέους διαχειριστές για τη βελτίωση των μεγεθών του αεροδρομίου και τις αναπτυξιακές προοπτικές που γεννώνται στην ευρύτερη περιοχή.
Γ. Μπουτάρης: Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα
Στη διάθεση της Fraport δήλωσε ότι βρίσκεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δίνοντας τα συγχαρητήριά του τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στον όμιλο Κοπελούζο για το εν λόγω εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αποδεικνύεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος και μέτοχος της Fraport Greece ανέφερε ότι «σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει. Το αεροδρόμιο αυτό θα αλλάξει την πόλη», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις διασυνδέσεις με το Ντουμπάι και τη Ντόχα.
St. Schulte: Εξόχως ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Stefan Schulte, υπεραμύνθηκε της επένδυσης της γερμανικής εταιρείας στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά.
«Το αύριο ξεκινά σήμερα από την Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών, των τοπικών οικονομικών και της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, από την δική του πλευρά δεσμεύθηκε ότι η κατασκευαστική εταιρεία θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.