Το EKETA είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ερευνητικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 15 κορυφαίους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς, σχετικά με την προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Είναι συντονιστής της εμβληματικής δράσης ΝΗΣΟΣ που υπάγεται στο Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.
Στο Έργο ΝΗΣΟΣ συμμετέχει επίσης το ΠαΔΑ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Το ΕΕΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) και το ΚΕΠΠ (Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς).
Το Έργο ΝΗΣΟΣ εστιάζει στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας, των υποδομών, της μεθοδολογίας και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να μετατραπούν τα ελληνικά νησιά σε «Πράσινα».
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται δράσεις στα νησιά Χάλκη, Αντικυθήρα και Καστελόριζο. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να προωθήσει τη γνώση και τις υποδομές που απαιτούνται για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση στα νησιά. Μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, της εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της ενεργειακής αυτονομίας, του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και της ορθής διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, επιδιώκεται η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου διαβίωσης.
Για τη Χάλκη, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη μετατροπή του νησιού από ένα πρότυπο πράσινης ενεργειακής λειτουργίας σε υπόδειγμα Ολιστικής Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθούν έργα που θα προάγουν την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα του νησιού.
Θα δημιουργηθεί ένα πράσινο διαδραστικό πάρκο (Εικόνα 1) που θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας, φιλοξενώντας νέες τεχνολογίες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων V2X που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες (Εικόνα 2, Εικόνα 3), καθώς και ξύλινη πλατφόρμα για την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής, μαζί με σύγχρονα συστήματα καθαρισμού.
Επιπλέον, θα υλοποιηθεί μελέτη διαχείρισης στερεών αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή από τους κατοίκους, ενώ θα εκπονηθεί αναλυτική κυματική μελέτη για την εγκατάσταση κυματικών μηχανών παραγωγής ηλεκτρισμού.
Παράλληλα, θα γίνει μελέτη για τη διαχείριση και αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης, μέσω λεπτομερούς χαρτογράφησης των παράκτιων ενδιαιτημάτων και της εθνικής χλωρίδας και πανίδας.
Εικόνα 1: Ο χώρος που θα κατασκευαστεί το Πράσινο διαδραστικό πάρκο στη Χάλκη
Εικόνα 2: Ηλεκτρικά οχήματα που λειτουργούν στη Χάλκη
Εικόνα 3: Έξυπνος φορτιστής στο νησί της Χάλκης
Επίσης θα αξιοποιηθούν τα πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά της Χάλκης για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΗΣΟΣ θα αναπτύξει την Πράσινη Έξυπνη Κάρτα Επισκέπτη για smartphones (Εικόνα 4).
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται μέσω της κάρτας θα επεκτείνονται από το πιλοτικό πρόγραμμα της Χάλκης στο Καστελόριζο, προκειμένου να ενισχυθούν οι πράσινες τουριστικές επιλογές σε ευρύτερο επίπεδο.
Η εισαγωγή της Πράσινης Έξυπνης Κάρτας Τουρίστα Χάλκης-Καστελόριζου θα προάγει την ενεργή πράσινη συμπεριφορά των επισκεπτών και την αλληλεπίδρασή τους με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές του νησιού που προωθούν πρακτικές βιώσιμης οικονομίας. Επιπλέον, το ΝΗΣΟΣ θα εγκαταστήσει τον πρώτο σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Καστελόριζο.
Εικόνα 4: Πράσινη Έξυπνη Κάρτα Επισκέπτη
Στα Αντικύθηρα, ο Υπερσταθμός Παγγάια (εικόνα 5) θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομος, όπως και το σύνολο του νησιού, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου και μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας.
Ο Υπερσταθμός θα αναβαθμιστεί, ώστε να μπορεί να καταγράφει πλήρως τις περιβαλλοντικές αλλαγές και να παρακολουθεί ολιστικά τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Εικόνα 5: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής