Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με τίτλο «Η Ν.Δ. “πάγωσε” τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και τώρα τα επανεξαγγέλει» κατέθεσε ο βουλευτής Β3ʼ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς.
Η ανακοίνωση του Νίκου Παππά
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παππάς, αφού τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε διαρκή επανάληψη των εξαγγελιών της, απουσία έργου και πειστικού απολογισμού, εξηγεί ότι αυτό που έχει προσθέσει η Ν.Δ. στις Υποδομές τα δύο τελευταία χρόνια είναι «καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, δυσμενείς όρους και υψηλό κόστος για χρήστες και φορολογούμενους».
Ο Νίκος Παππάς φέρνει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της διετούς αδράνειας της Ν.Δ., το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από τα τέλη του 2020, και η ολοκλήρωσή του έχει ήδη μετατεθεί για την εκπνοή του 2023, αφού μεσολαβήσει ο βίαιος τεμαχισμός και η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, την επέκταση του μετρό προς τα βορειοδυτικά, τον προαστιακό της δυτικής πλευράς, την οδική σύνδεση του ΟΛΘ με τις ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό, τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης, το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.
Έργα τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε σε πλήρη εξέλιξη είτε στη φάση της συμβασιοποίησης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς ρώτα τον Κ. Καραμανλή:
- «Ποια είναι τα -λόγω της κωλυσιεργίας σας- αναθεωρημένα χρονικά ορόσημα έναρξης και αποπεράτωσης των παραπάνω έργων, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων;».
- «Για ποιους λόγους καθυστέρησαν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της χώρας συνολικά, τα δύο τελευταία χρόνια; Έχετε εκτιμήσει την επίδραση των καθυστερήσεών στην απασχόληση, το ΑΕΠ, την παραγωγικότητα της οικονομίας και τον διεθνή ρόλο της περιοχής;».
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης
«Η Ν.Δ. “πάγωσε” τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη και σήμερα τα επανεξαγγέλλει. Μεγάλες καθυστερήσεις και υψηλό κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «παγώσει» τα δύο τελευταία χρόνια όλα τα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα, έργα που υλοποιούνταν ή βρίσκονταν στη φάση της συμβασιοποίησης επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, απουσία έργου και πειστικού απολογισμού, όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και στοιχίζουν στη χώρα. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία εσόδων για τα δημόσια ταμεία και θέσεων εργασίας για την κοινωνία.
Πριν από λίγες ημέρες στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης επανεξήγγειλε σειρά έργων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις, η Ν.Δ. πρόσθεσε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, δυσμενείς όρους και υψηλό κόστος για χρήστες και φορολογούμενους.
Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε: α. Στο μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από τα τέλη του 2020, και η ολοκλήρωσή του έχει ήδη μετατεθεί για την εκπνοή του 2023, αφού μεσολαβήσει ο βίαιος τεμαχισμός και η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, β. Στην επέκταση του μετρό προς τα βορειοδυτικά, για την οποία υπήρχε μειοδότης από το φθινόπωρο του 2019, πριν η κυβέρνηση «παγώσει» το έργο ως τον Μάρτιο του 2021 όταν και ολοκληρώθηκε η κατακύρωσή του, γ. Στον προαστιακό της δυτικής πλευράς, του οποίου η σύμβαση εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών μελετών δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και η Ν.Δ. την ακύρωσε, ανακοινώνοντας εκ νέου το έργο τον Φεβρουάριο του 2021 και από τότε ουδέν, δ. Στην οδική σύνδεση 6ου προβλήτα με τις ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό, για την οποία οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, η Ν.Δ. ενέταξε το έργο στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ τον Δεκέμβρη του 2019 και η υπογραφή με τον ανάδοχο έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση, τον Ιούνιο του 2021, ε. Στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (Flyover), η οποία εξαγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του 2019, με προβληματικούς περιβαλλοντικούς όρους και την επιμονή της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει -όπως και πέτυχε- αναδασωτέες εκτάσεις 70 στρεμμάτων στο δάσος του Σέιχ Σου, ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της ΜΠΕ του έργου, στ. Στα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης, όπως η αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς, έργο που ήταν υπερώριμο μελετητικά, με έτοιμα τεύχη και απαλλοτριώσεις και παρόλα αυτά η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας άρχισε δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2021. Για τη δε ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφέρει κάτι, καθώς το έργο, που είχε φτάσει στη βʼ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, «πάγωσε» μετά τις εκλογές.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Ποια είναι τα -λόγω της κωλυσιεργίας σας- αναθεωρημένα χρονικά ορόσημα έναρξης και αποπεράτωσης των παραπάνω έργων, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων;
- Για ποιους λόγους καθυστέρησαν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της χώρας συνολικά, τα δύο τελευταία χρόνια; Έχετε εκτιμήσει την επίδραση των καθυστερήσεών στην απασχόληση, το ΑΕΠ, την παραγωγικότητα της οικονομίας και τον διεθνή ρόλο της περιοχής;