Η αλλαγή της ώρας σε θερινή πλήττει μεταξύ άλλων και την οδική ασφάλεια, υποστηρίζουν ευρωβουλευτές, κριτικάροντας τη συγκεκριμένη πρακτική.
Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας, ζητώντας από την Κομισιόν, εφόσον χρειαστεί, να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Σύμφωνα με το Reuters, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 384 ευρωβουλευτές και 153 το καταψήφισαν.
Προηγήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -κατόπιν αιτήματος Φιλανδών ευρωβουλευτών- όπου τονίστηκε από τους επικριτές της εν λόγω πρακτικής ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή, πλήττει την υγεία του ανθρώπου, την παραγωγικότητα στην εργασία, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.
Στον αντίποδα, αρκετοί ευρωβουλευτές αντέτειναν ότι η αλλαγή ώρας βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και συνεισφέρει στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων λόγω σκότους.
Βάσει της ισχύουσας Οδηγίας 2000/84/ΕΚ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι πολίτες στις χώρες της ΕΕ μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και επιστρέφουν στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Σημειωτέον, ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ έχουν ήδη σταματήσει να αλλάζουν την ώρα από χειμερινή σε θερινή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Λευκορωσίας και της Ισλανδίας.