Για τη συμφωνία – πλαίσιο όσον αφορά τη λειτουργία και τα διόδια της Εγνατίας Οδού μίλησε, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, συνολικού μήκους 1.000 χλμ. λειτουργούν 18 σταθμοί διοδίων και προγραμματίζεται να λειτουργήσουν και άλλοι δύο νέοι μετωπικοί σταθμοί, στο Νησέλι και την Καβάλα, ενώ σημείωσε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2017, θα λειτουργούν και 43 πλευρικοί σταθμοί διοδίων.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι, ο αρχικός σχεδιασμός το 2014, περιελάμβανε μόνο μετωπικούς σταθμούς διοδίων, αρχικά εννέα και στη συνέχεια 13.
Όμως μετά, η απελθούσα κυβέρνηση -που ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε το κίνημα «Δεν πληρώνω» και έλεγε ότι δεν θα βάλει καθόλου διόδια- αύξησε τα διόδια σε 63 και το κόστος στα 5 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο.
Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι η σημερινή Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς και αντί για 5 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο, η χρέωση θα είναι καταρχάς στα 3 λεπτά και σταδιακά θα αυξάνεται.
Και αυτό με το επιχείρημα ότι η τιμή των διοδίων θα πρέπει να αντιστοιχεί με το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και σταδιακά θα ανεβαίνει ανάλογα με τη βελτίωση τους.
«Από τη μία λοιπόν είχαμε μία Κυβέρνηση που έλεγε ότι δεν θα δεχόταν την πολιτική των διοδίων, τελικά έκανε τα 13 διόδια πάνω από 60. Και από την άλλη μία Κυβέρνηση, η οποία αποδέχεται τη λογική πως ο χρήστης πληρώνει, αλλά ένα τίμημα λελογισμένο και ένα τίμημα που να ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει ο παραχωρησιούχος».
Στις υπηρεσίες λειτουργίας των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την είσπραξη των τελών διοδίων, η διάθεση προσωπικού για την λειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών, οι υπηρεσίες εφαρμογής πομποδέκτη, οι υπηρεσίες μεταφοράς, καταμέτρησης και κατάθεσης των εισπράξεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας των σταθμών διοδίων, η προμήθεια των στολών εργασίας του προσωπικού, καθώς και η προμήθεια των απαιτούμενων αναλώσιμων για τη λειτουργία των σταθμών διοδίων.
Επίσης, ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες εμπορικής πολιτικής, εξοπλισμού γραφείου, εξοπλισμό και λοιπές υπηρεσίες.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διενεργήθηκε μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) την 10η Ιουλίου 2020, όπως προβλέπει ο 4412.
Τόνισε δε ότι κατατέθηκε μία προσφορά, αυτή της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.», η οποία ήταν αποδεκτή με ποσοστό μέσης έκπτωσης 21,93%.
Η συνολική αξία του ιδιωτικού συμφωνητικού της συμφωνίας – πλαίσιο ορίστηκε στο ποσό των 61,76 εκατ. ευρώ και αποτελεί την ανώτατη συνολική αμοιβή αυτής.
Γιατί έκλεισε η Εθνική Οδός
Ο κ. Καραμανλής απαντώντας στην αντιπολίτευση και για τα θέματα των τελευταίων ημερών, εξήγησε ότι η Εθνική Οδός έκλεισε για το διάστημα που επικρατούσαν ακραία καιρικά φαινόμενα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ορθά, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα εγκλωβισμού οδηγών όπως έγινε το 2017.
Σημείωσε πως όταν βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήρθε σε επικοινωνία με τον παραχωρησιούχο και ζήτησε οι πολίτες να μην πληρώνουν διόδια για τις 7 ώρες, κατά τις οποίες είχε ανοίξει ξανά ο αυτοκινητόδρομος.
Ανέφερε επίσης ότι με οδηγία της Τροχαίας, επελέγη να μην βγουν στους δρόμους, στο αποκορύφωμα της «Μήδειας», λεωφορεία για να μην διπλώσουν δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα και για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
Ενώ η καθυστέρηση στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης οφειλόταν στην πτώση τεράστιων δέντρων λόγω της κακοκαιρίας.