Πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το χρόνο, χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, ενώ περισσότεροι νέοι ηλικίας μεταξύ 15-29 πεθαίνουν από τροχαία κάθε χρόνο παρά από τον HIV/AIDS, την ελονοσία, τη φυματίωση ή από ανθρωποκτονίες.
Θυμίζοντας αυτά τα δεδομένα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζει πως θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές.
«Ενώ η πρόκληση είναι τεράστια, οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να κάνουν πολλά για να αποτρέψουν αυτές τις τραγωδίες. Η σωτηρία ζωών μέσω της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας είναι ένας από τους πολλούς Στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Από το 2015, ο Ειδικός μου Απεσταλμένος για την οδική ασφάλεια εργάζεται για να κινητοποιήσει την πολιτική δέσμευση, να ευαισθητοποιήσει για τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την οδική ασφάλεια, να προάγει τον διάλογο για τις καλές πρακτικές και να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση και τις συμπράξεις» αναφέρει σε μήνυμά του ο Γκουτέρες.
Θυμίζει ότι το 2018, εγκαινιάστηκε το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δράσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις οποίες συμβαίνουν περίπου το 90% των τροχαίων δυστυχημάτων.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2020 θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία μία παγκόσμια υπουργική διάσκεψη για την οδική ασφάλεια, με σκοπό να ενισχύσει τις συνεργασίες για την επιτάχυνση της δράσης.