Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν δημοσιονομική στήριξη για να τονώσουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, αλλά αυτά τα φορολογικά οφέλη και τα κίνητρα αγοράς διαφέρουν πολύ, ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων – ACEA, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.
Κάθε χρόνο, η ACEA παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση των φορολογικών μέτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει πλέον την Ισλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επισκόπηση αναφέρει πληροφορίες σχετικά με φορολογικά πλεονεκτήματα (που σχετίζονται με την απόκτηση και την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αυτοκινήτων), τα κίνητρα αγοράς, όπως πληρωμές μπόνους ή ασφάλιστρα για αγοραστές και κίνητρα για την ανάπτυξη ή την εγκατάσταση υποδομής χρέωσης.
Σημαντικά ευρήματα: Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επτά χώρες δεν παρέχουν κανένα κίνητρο αγοράς. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά χορηγούν φορολογικές μειώσεις ή απαλλαγές: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Λετονία, Σλοβακία και Σουηδία.
Η Εσθονία έχει θεσπίσει κίνητρα αγοράς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία. Η Δανία προσφέρει ελάχιστους φόρους για την απόκτηση και την ιδιοκτησία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία απαλλάσσουν τα ηλεκτρικά οχήματα από φόρους ιδιοκτησίας.
Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται το ”Κινούμαι Ηλεκτρικά Β’ Κύκλος”, πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών.