Περίπου 85 δισ. ευρώ θα «ρίξει» η ΕΕ στις βιώσιμες μεταφορές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια αυτά θα διοχετευτούν σε δράσεις, όπως σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αστική κινητικότητα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ, Ursula von der Leyen, σε ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη.
Για να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, η ΕΕ δημιούργησε το πακέτο αποκατάστασης NextGenerationEU.
Now we have to implement these plans. Our climate & digital objectives are set in stone. Several plans are even more ambitious!
With #NextGenerationEU, our recovery will be 🇪🇺
We are in this crisis together. We will come out of it together.
Stronger than ever before. pic.twitter.com/eH6zbVAAa3— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 8, 2021
Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Recovery and Resilience Facility (RRF). Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία περιγράφουν τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δημόσιων επενδύσεων που σκοπεύουν να υλοποιήσουν με την υποστήριξη του RRF. Τουλάχιστον 37% θα πάει στο κλίμα και 20% στην ψηφιοποίηση.
Το RRF παρέχει επιχορηγήσεις, ύψους 338 δισ. και δάνεια, ύψους 390 δισ. Το σύνολο του NextGenerationEU αποτελείται από 806,9 δισ.
Οι 4 βασικοί άξονες και έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης
Οι 4 βασικοί άξονες του “Ελλάδα 2.0”, καθώς και τα βασικά έργα και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς είναι τα εξής:
-Πράσινη μετάβαση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται προγράμματα όπως ένα εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και Δημόσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, έργα ενεργειακής αποθηκευσης, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, εξοπλισμός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός πολεοδομικών σχεδίων κ.ά..
-Ψηφιακή Μετάβαση: Περιλαμβάνονται έργα, όπως η προεγκατάσταση υποδοχών οπτικών ινών στα κτίρια, η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση αρχείων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Επίσης περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης συναλλαγών δημοσίου και πολιτών, την ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων κ.ά.
-Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις: Πρόκειται μεταξύ άλλων για ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και για την χρηματοδότηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) του Ε65, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σιδηροδρόμων, των ηλεκτρικών διοδίων καθώς και άλλες έξυπνες υποδομές.
Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά.
-Κοινωνικός πυλώνας: Αφορά σε προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήρια στην εκπαίδευση, πολύ μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα της υγείας για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, εθνικά προγράμματα για σωματική άσκηση και τη διατροφή, όπως και επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη παιδική προστασία κ.ά.