Το έργο SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption – https://show-project.eu/) είναι μία δράση Καινοτομίας του Horizon 2020, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023.
Ούσα η μεγαλύτερη και πιο σφαιρική πρωτοβουλία επίδειξης Συνεργατικών Συνδεδεμένων Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας κινητικότητας, σε πραγματικές συνθήκες αστικού και περι-αστικού κυκλοφοριακού περιβάλλοντος, συντονίζεται σε διαχειριστικό επίπεδο από το UITP (International Association of Public Transport) που αποτελεί το βασικό Ευρωπαϊκό κανάλι διεπαφής με τους τελικούς χρήστες, σε τεχνικό επίπεδο από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και υλοποιείται από μια Κοινοπραξία 70 κύριων εταίρων, οι οποίοι συνεργάζονται και έχουν την υποστήριξη 70 άλλων τρίτων μελών και φορέων, ενώ προβλέπονται δράσεις αδελφοποίησης με οργανισμούς στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.
To έργο στοχεύει στην επίδειξη συνδεδεμένων και ηλεκτρικών στόλων αυτόνομων οχημάτων, στο πλαίσιο συνεργατικών λύσεων στο ευρύτερο πεδίο των Δημόσιων Συγκοινωνιών που θα ενσωματώνουν και θα συνδέουν υπηρεσίες μεταφορών κοινωφελούς χρήσης (sharing), Μεταφορών Απόκρισης στη Ζήτηση (DRT), λειτουργικών αλυσίδων μεταφορών μέσω της Κινητικότητας ως Υπηρεσία (MaaS) και Εμπορευματικών Μεταφορών ως Υπηρεσία (LaaS).
Οι ανοιχτές στο κοινό επιδείξεις / πιλοτικές δοκιμές θα διεξαχθούν σε πραγματικές συνθήκες σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις (Mega & Satellite Sites). Η επεκτασιμότητα του έργου και των λύσεων του θα πραγματοποιηθεί διαμέσου της διασύνδεσής του με άλλες 10 ακόλουθες πόλεις (Follower Sites).
O χρονικός ορίζοντας των πιλοτικών δοκιμών είναι συνολικά 24 μήνες, με διάρκεια απρόσκοπτης λειτουργίας σε κάθε πιλοτική περιοχή τουλάχιστον 12 μηνών. Ο συλλογικός στόχος του έργου είναι να μεταφέρει στη διάρκειά του πάνω από 1.500.000 επιβάτες και 350.000 μονάδες φορτίου.
Ο συνολικός στόλος του έργου αποτελείται από περισσότερα από 70 αυτόνομα οχήματα επιπέδου SAE L4 / L4+ όλων των τύπων (λεωφορεία μεγάλου, μέσου και μικρού μεγέθους, μίνι – van, ρομπο-ταξί, επιβατικά οχήματα, οχήματα ειδικά σχεδιασμένα για εμπορευματικές ή για μικτές μεταφορές κ.λπ.) που θα κινούνται σε αποκλειστικές λωρίδες αλλά και σε συνθήκες μικτής κυκλοφορίας.
Οι στόλοι των πιλοτικών περιοχών θα συνεργάζονται με ένα ευρύ υβριδικό φάσμα φυσικών και ψηφιακών υποδομών (5G, G5, IoT) με ταχύτητες κυκλοφορίας από 18 έως και 50 χλμ./ώρα.
Έτσι ώστε να ικανοποιήσει 3 οικογένειες σεναρίων και 17 σενάρια χρήσης στο πλαίσιο αυτών, που καλύπτουν από κοινού όλες τις ανάγκες και προτεραιότητες των εμπλεκόμενων φορέων ως προς την αστική αυτοματοποιημένη κινητικότητα (και όπως έχουν πρότερα συζητηθεί στην πρωτοβουλία SPACE (https://space.uitp.org/) και στον οδικό χάρτη της ERTRAC (https://www.ertrac.org/index.php?page=ertrac-roadmap)).
Το έργο διοργανώνει την τρίτη Πανευρωπαϊκή Ημερίδα του στις 19 Οκτωβρίου 2023, στην Μαδρίτη (Ισπανία), μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου, η οποία φιλοξενείται από την EMT – Empresa Municipal de Transportes de Madrid, εταίρο του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα και εγγραφή, επισκεφτείτε τον ιστότοπο https://show-project.eu/event/show-3rd-pan-european-workshop/