Σε αλλαγή προσώπων στην Υπηρεσία Οδικών Τελών (πρώην ΤΕΟ) προχώρησε, πρόσφατα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναθέτοντας της – παράλληλα – το εγχείρημα της διαλειτουργικότητας των διοδίων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.
Του Φώτη Φωτεινού
Η κα Αθηνά Λαζακίδου, καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ορίστηκε Διοικήτρια και ο κ. Κωνσταντίνος Κολοβός, στέλεχος επιχειρήσεων, Υποδιοικητής. Η θητεία τους είναι 3ετής.
Η Υπηρεσία Οδικών Τελών αποτελεί – ουσιαστικά – το πρώην ΤΕΟ και συστάθηκε, κυρίως με στόχο να συνδράμει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη λειτουργία ηλεκτρονικών / δορυφορικών διοδίων.
Την παρούσα περίοδο, το υπουργείο ανέθεσε στην Υπηρεσία Οδικών Τελών το εγχείρημα της διαλειτουργικότητας των διοδίων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον υπουργό Κατασκευών, Συγκοινωνιών και Υποδομών της Σερβίας, Γκόραν Βέσιτς.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον συντονισμό του συστήματος ηλεκτρονικής είσπραξης διοδίων, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες ηλεκτρονικές συσκευές (πομποδέκτες) και στις δύο χώρες για τη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια.
«Έχουμε ήδη δώσει εντολή στους αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν τις προκαταρκτικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν μελέτες κόστους – αποτελεσματικότητας και να ασχοληθούν με τις τεχνικές, διοικητικές και νομικές πτυχές εφαρμογής του ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής είσπραξης διοδίων», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι, έως τα τέλη του 2022, οι ηλεκτρονικοί πομποδέκτες που είχαν διαθέσει οι αυτοκινητόδρομοι – μέλη της Hellastron ήταν 1,2 εκατ.