Αρκετά «καυτά» μέτωπα έχει ανοίξει, με το «καλημέρα», ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας.
Το πρώτο και ίσως, το πιο «ακανθώδες» είναι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Ο υπουργός Ναυτιλίας προχώρησε σε μια… εντυπωσιακή κίνηση, καθώς πέρασε τροπολογία για μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία και για την περίοδο που θα ισχύει η μείωση των τελών, τα λιμάνια θα επιχορηγηθούν από το Πράσινο Ταμείο για δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κάτι το οποίο «χαιρετίστηκε» με θέρμη από την ΕΛΙΜΕ.
Σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση ή και πτώση των τιμών του πετρελαίου, το υπουργείο Ναυτιλίας εντείνει τις πιέσεις για ανταγωνιστικότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Όταν λέμε «ανταγωνιστικά», μιλάμε για – τουλάχιστον – σταθεροποίηση των τιμών και στην καλύτερη των περιπτώσεων, μείωσης.
Ως γνωστό, από την 1η Μαΐου, όλη η Μεσόγειος Θάλασσα και όλα τα πλοία εντός αυτής οφείλουν να χρησιμοποιούν καύσιμο μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,1%), το επονομαζόμενο low sulfur marine gasoil (LS-MGO), το οποίο είναι ακριβότερο μέχρι και 50% από τα καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, κάτι το οποίο συνεπάγεται διευρυμένο λειτουργικό κόστος για τους ακτοπλόους.
Το δεύτερο «καυτό» θέμα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών / υποδομών που παρέχονται στο επιβατικό σκέλος του λιμένος Πειραιά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά, έβαλαν στο «τραπέζι» αρκετά ζητήματα αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού του λιμένα.
Άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον νέο υπουργό Ναυτιλίας είναι η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής / ελληνόκτητης ναυτιλίας και η ισχύς του ελληνικού νηολογίου.
Σε αρκετούς παρατηρητές του κλάδου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΕΕ δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας, ενώ και στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου απουσίαζε η πρόεδρος της Ένωσης.