Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (2023 – 2024), οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας – dwt, καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη σε όρους πλοιοκτησίας χώρα στον κόσμο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη.
Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, αυξήθηκε κατά 53,5%.
Μάλιστα, ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος cross-trader στον κόσμο, καθώς διακινεί φορτία μεταξύ τρίτων χωρών σε ποσοστό πάνω από 98% της χωρητικότητάς του.
Τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν στον ελληνόκτητο στόλο και όχι στον ελληνικό στόλο, καθώς το ελληνικό νηολόγιο, σε ποντοπόρα πλοία, συνεχώς διολισθαίνει, κάτι το οποίο χρήζει αντιμετώπισης από το υπουργείο Ναυτιλίας.
H προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο αποτελεί πάγια προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
Μπορεί η ελληνική σημαία να χαρακτηρίζεται ως «ποιοτική σημαία», παρόλα ταύτα δεν την «προτιμούν» οι Έλληνες εφοπλιστές, έχοντας τα περισσότερα πλοία τους υπό σημαία Λιβερίας, Νήσων Μάρσαλ και Μάλτας.
Τι φταίει; Είναι πρόβλημα γραφειοκρατίας, ψηφιοποίησης ή ελληνικών πληρωμάτων; Είναι θέματα φορολογίας;
Όπως και να έχει, το ελληνικό νηολόγιο απαριθμεί λιγότερα από 500 πλοία άνω των 1.000 gt, φτάνοντας μάλιστα στο «ιστορικό χαμηλό» των 480, σύμφωνα με εκτιμήσεις.