Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας συναντήθηκε χθες με τον νέο Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Fang Qiu, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Μεταφορών, Δέσποινας Παληαρούτα.
Η συνάντηση έγινε γνωστή, με επίσημο δελτίο Τύπου, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Από την πλευρά μας, σημειώνουμε τα κάτωθι:
Ήταν η πρώτη – επίσημη τουλάχιστον – συνάντηση με πρέσβη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κάτι το οποίο αναδεικνύει τη «σημαντικότητά» της.
Ο νέος Κινέζος πρέσβης, μόλις πριν από 3 ημέρες, συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, με ατζέντα την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τη ναυπηγοεπισκευή.
Επομένως, αφού είδε, μετά το Ναυτιλίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σπουδαίο είναι – για τα συμφέροντά της πρεσβείας – το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Αυτό, γιατί:
Για την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κρίσιμο κρίκο η σιδηροδρομική σύνδεση.
Στις «καλές εποχές», περίπου 100.000 «κουτιά» μεταφέρονται ετησίως, με τον σιδηρόδρομο, από / προς το λιμάνι του Πειραιά.
Μπορεί στα σχεδόν 5 εκατ. «κουτιά» που διακινεί ετησίως ο Πειραιάς, τα 100.000 «κουτιά» του σιδηροδρόμου να είναι λίγα, αυτό δεν σημαίνει ότι, όταν ολοκληρωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα «κουτιά» αυτά δεν μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.
Η Κίνα, εκτός από τον θαλάσσιο «Δρόμο του Μεταξιού», δρομολογεί και τον σιδηροδρομικό «Δρόμο του Μεταξιού», μέσω (και) των Βαλκανίων προς την Κεντρική Ευρώπη και γι’ αυτό χρηματοδοτεί το σιδηροδρομικό δίκτυο Βουδαπέστη – Βελιγράδι.
Η Κίνα θέλει να «κυριαρχήσει» στην ηλεκτροκίνηση, κάτι το οποίο – αρκετοί υποστηρίζουν – ότι το έχει κάνει ήδη.
Ήδη, στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά κινέζικα ηλεκτρικά λεωφορεία (YUTONG), όπως και επιβατικά αυτοκίνητα (π.χ. BYD).
Για τον Έλληνα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επιτυχία θα μπορούσε να θεωρηθεί η ενίσχυση των επενδύσεων της Κίνας σε υποδομές και μεταφορές…