Στο υπουργείο Περιβάλλοντος «κολλάει» η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης κέντρων αποθήκευσης και διανομής.
Εάν και η σχετική ΚΥΑ έχει σταλεί από το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν… βιάζεται.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «πέσουν τηλέφωνα» από το υπ. Μεταφορών για την επίσπευση της διαδικασίας, αφού οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics κατατάσσονται ψηλά στην ιεραρχία του υπουργείου.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας σε εμπορευματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν περνάει μόνο μέσα από μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα, όπως το Θριάσιο Πεδίο ή το Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από ένα δίκτυο μικρότερης εμβέλειας εμπορευματικών κέντρων, με πρώτους σταθμούς την Αλεξανδρούπολη και το Σχηματάρι.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί «τεκτονικές αλλαγές» στον κλάδο, με κυριότερη την ψήφιση του νόμου 4302/2014 «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», ο οποίος – ουσιαστικά – θεσμοθέτησε και ανέδειξε τα logistics στην Ελλάδα.
Πλέον, το στοίχημα έγκειται στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία επιλύει σειρά γραφειοκρατικών και πολεοδομικών ζητημάτων και την αναβάθμιση των εμπορευματικών υποδομών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος, εμπορευματικά κέντρα, κτλ.).
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε ένα «μικρό ξεκαθάρισμα» στον κλάδο, εξαιτίας της μειωμένης τραπεζικής χρηματοδότησης και αγοραστικής δαπάνης, με τελευταίο παράδειγμα τις επισφάλειες που δημιούργησε ο «Μαρινόπουλος» σε αρκετές εταιρείες logistics και οδικών μεταφορών.