«Σεισμό» στο αγγλικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποτελεί η εξαγορά της Newcastle από την κοινοπραξία PIF (Σαουδική Αραβία), PCP Capital Partners και RB Sports & Media.
Η εξαγορά της αγγλικής ομάδας από την κοινοπραξία, με επικεφαλής την PIF από την Σαουδική Αραβία, υπολογίζεται ότι κόστισε σχεδόν 300 εκατ. λίρες (353,7 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά του, ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής της PIF και νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Νιούκαστλ δήλωσε, μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της αγγλικής ομάδας:
«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που γίναμε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ, ενός εκ των διασημότερων συλλόγων στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ευχαριστούμε τους οπαδούς της Νιούκαστλ για την εξαιρετικά πιστή υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».
Amanda Staveley, who now sits on the board as chief executive officer of PCP Capital Partners, has told Sky Sports that the new owners want to invest ‘at every level’ at Newcastle United to get the best possible squad and win the trophies.
More here: https://t.co/r982fmt16u pic.twitter.com/l3XRCBMsDn
— Sky News (@SkyNews) October 8, 2021
Μετά την ανακοίνωση, εκατοντάδες οπαδοί της Νιούκαστλ συγκεντρώθηκαν έξω από το «St James’s Park» για να πανηγυρίσουν την αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγγλικού κλαμπ, ενώ ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν «ανεβάσει» στις ιστοσελίδες τους εκτενή αφιερώματα για την αγοραστική δύναμη των νέων ιδιοκτητών των «ανθρακωρύχων», υπογραμμίζοντας πως έχουν 10 φορές μεγαλύτερη περιουσία από τους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι και 50 φορές μεγαλύτερη από τα «αφεντικά» της Παρί Σεν Ζερμέν!
Ποιος ή καλύτερα ποια «κρύβεται» πίσω από το deal; Η γνωστή επιχειρηματίας της Βρετανίας και επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου PCP, Amanda Staveley (είναι γνωστή για τις σχέσεις της με επενδυτές της Μέσης Ανατολής), η οποία – πριν από μερικά χρόνια – απασχόλησε εκτενώς τα ελληνικά media. Γιατί;
Ήταν τη διετία 2008 – 2009, όταν η PCP εκδήλωσε, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Τελικά, ο εν λόγω διαγωνισμός αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, ο οποίος εξελίχθηκε σε «θρίλερ», κατέστη άγονος.
Μετέπειτα, η ΟΑ πουλήθηκε στη MIG, η οποία, με τη σειρά της, πούλησε την Olympic Air στην Aegean.