Εγκρίθηκε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του e-TIR και πλέον οι συμβαλλόμενες χώρες μπορούν να το εφαρμόσουν δίνοντας νέα δυναμική στο διεθνές εμπόριο.
Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του TIR της UNECE, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.
Όπως σχολιάζει η ΟΦΑΕ, «οι προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα ως διεθνές κέντρο εμπορευματικής διαμετακόμισης, είναι μεγάλες».
Μάλιστα, ήδη η Ομοσπονδία προετοιμάζεται, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται μετά από αυτή την σημαντική εξέλιξη.
Σύμφωνα με την εκτελεστική γραμματέα της UNECE, Olga Algayerova, «η υιοθέτηση του eTIR, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων πάνω από 20 έτη, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην 70ετή εξέλιξη της Διοικητικής Επιτροπής του TIR.
Με όλο και περισσότερες χώρες να προσχωρούν στην Επιτροπή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και αρκετών χωρών της Μ. Ανατολής, αυτό το σημαντικό βήμα θα συμβάλει στην αξιοποίηση του εμπορίου και της συνδεσιμότητας ως κινητήρια δύναμη προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται ότι, η εφαρμογή του παγκόσμιου συστήματος τελωνειακής διαμετακόμισης εμπορευμάτων (TIR) χρησιμοποιείται από περισσότερες από 34.000 εταιρείες μεταφορών και logistics, σε συνολικά 76 χώρες και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας “Belt and Road”.
Επίσης, μειώνει το χρόνο διασυνοριακής μεταφοράς έως και 80% και το κόστος μέχρι 38%.