Στην ενίσχυση του ευρύτερου κλάδου της αποθήκευσης, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εμπορευματικών μεταφορών στοχεύει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς άνοιξαν και θα γίνονται δεκτές έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Σκοπός του εν λόγω καθεστώτος είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης (πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων), καθώς και των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Από τον συνολικό προϋπολογισμό του καθεστώτος, τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α) Εμπορική εταιρεία,
β) Συνεταιρισμός,
γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις,
δ) Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
ε) Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:
-δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,
-δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
-δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 25.
Για την υπαγωγή στο καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο ανέρχεται σε:
α) 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β) 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ) 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ) 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε) 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
Επιλέξιμες για το συγκεκριμένο καθεστώς είναι οι επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Επίσης, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας, καθώς και τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης προβλέπεται πως ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.
Στην κατηγορία των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν κτίρια και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών κ.λπ.
Όροι και προϋποθέσεις
Με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», τα επενδυτικά σχέδια για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- δημιουργία νέας μονάδας,
- επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας,
- διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν,
- θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.