Αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων είναι οι εταιρείες του κλάδου των logistics. Πέρα από την έκθεση στην υπόθεση «Μαρινόπουλος», οι εταιρείες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση στο λιανεμπόριο, αφού οι αποθήκες, είτε δεν εφοδιάζονται με νέα προϊόντα, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, είτε παραμένουν με το ίδιο απόθεμα.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Ειδικότερα, τον Μάιο του 2016 ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου υποχώρησε σχεδόν κατά 8%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, ενώ ο γενικός δείκτης όγκου σημείωσε πτώση6,4%.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιώνκατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων, κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), κατά 5,6% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης – υπόδησης, κατά 4,7% στα βιβλιοχαρτοπωλεία και κατά 2,8% στα φαρμακεία, τα οποία πωλούν και καλλυντικά.
Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.), κατά 7,4% τον Μάιο του 2016, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.
Αντίστοιχα, μείωση 6,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος, με πλέον χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε η εξής μείωση των πωλήσεων:Καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (7,1%), Ένδυση- υπόδηση (6,8%), Τρόφιµα – ποτά – καπνός (6,8%), Μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (6,2%), Πολυκαταστήµατα (4%), Φαρµακευτικά- καλλυντικά (2,5%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισµός (2,2%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (2,2%).
Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ,ο γενικός δείκτης όγκου(κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε µείωση 6,4% τον Μάιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016 σηµείωσε µείωση 4,4%.