Ψήφισμα του δήμου Περάματος, όπου ζητείται να απομακρυνθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επικίνδυνες δραστηριότητες από κατοικημένες περιοχές, υιοθέτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα «η κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ενέταξε στο πολυνομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δέκα (10) άρθρα, από το άρθρο υπ’ αριθμ. 70 μέχρι και το 79, με δυσμενέστατες ρυθμίσεις για το αστικό περιβάλλον».
Με βάση αυτή τη πρόβλεψη, σημειώνει η ΚΕΔΕ, διαιωνίζεται ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης, με παρεκκλίσεις και χωρίς περιβαλλοντικούς όρους. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στη περιοχή του Δυτικού Πειραιά, που συνυπάρχουν οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες με κατοικίες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις υποθηκεύουν, για δεκαετίες, το μέλλος των πόλεων και των κατοίκων τους».
Εντονότερο το πρόβλημα σε Δραπετσώνα και Πέραμα
Μέσω του ψηφίσματος εκφράζεται «η ανησυχία που προκαλεί η πλήρης αποδιάρθρωση του ήδη ανεπαρκούς και χαλαρού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας νέων βιομηχανιών, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών».
Οι δυσμενέστατες συνέπειές αποτυπώνονται, εμφαντικά, στις εξής περιοχές:
-Στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, όπου ουσιαστικά καταργείται προηγούμενη ρύθμιση της ίδιας κυβέρνησης, με την οποία είχε ακυρωθεί ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως «βιομηχανική».
-Στο Πέραμα, όπου ενώ αναμενόταν η μεταρρύθμιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ικανοποίηση του ώριμου αιτήματος της απομάκρυνσης των επικίνδυνων δεξαμενών πετρελαιοειδών, συνεχίζεται επί μακρόν η παραμονή τους με δικαίωμα επέκτασής τους.
Η ΚΕΔΕ, μέσω του ψηφίσματός της, ζητά να ακυρωθούν οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη λειτουργία, την ίδρυση και την επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με στόχο την άμεση απομάκρυνση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων.