Οκτώ ελληνικές ομάδες από 5 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2022, World Robot Olympiad – WRO2022, που θα διεξαχθεί στο Dortmund της Γερμανίας, από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2022.
Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τον WRO Hellas, τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen και συμμετέχουν συνολικά περισσότερες από 350 ομάδες από 85 χώρες. Οι μαθητές από όλον τον κόσμο θα διαγωνιστούν στην θεματολογία «To Ρομπότ μου, ο Φίλος μου».
Στόχος της Ολυμπιάδας, είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ικανότητάς επίλυσης προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Οι Εθνικοί διοργανωτές του WRO εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.
Τα ρομποτικά έργα των ελληνικών ομάδων, RoboCores, Minders, Evripos, BitLab, Don’t Litter, Roboks, YellowSquad, JoFre, που διαγωνίστηκαν φέτος στους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αξιοποιούν την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση προκλήσεων του μέλλοντος, αναδεικνύοντας σωστούς τρόπους χρήσης της για την ασφαλή αλληλεπίδραση ανθρώπων – ρομπότ.
Η Jungheinrich Hellas στηρίζει έμπρακτα την ομάδα RoboCores από την Δυτική Ελλάδα, η οποία συμμετέχει με το Pop2See Smart Class, ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών που βοηθάει μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην σχολική διαδικασία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ιδέα η οποία αποτελείται από δύο συσκευές, α) μία συσκευή Braille* για γραφή και ανάγνωση και β) μία web κάμερα που βοηθά στη μετατροπή του σχολικού πίνακα, κειμένων ή εγγράφων σε Braille.
Η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καθώς και νωρίτερα μέσα στη χρονιά την 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων και εκπροσώπησε τη χώρα στο EUCUS 2020, στο Leiden της Ολλανδίας.
* Κώδικας Braille ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των ατόμων που έχουν χάσει την όρασή τους. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Louis Braille.