Με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα, μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε σεμινάριο, στην Πρεσβεία του Καναδά, για την εφαρμογή της CETA σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις που φέρουν προϊόντα όπως συγκεκριμένα κρασιά, ποτά, αγροτικά ή διατροφικά προϊόντα, με βάση την περιοχή ή την χώρα προέλευσής τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η φέτα, το κρασί, η σαμπάνια, το προσούτο, κ.ά.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ήταν προσκεκλημένος της πρέσβειρας του Καναδά, Α.Ε. Anna-Karine Asselin και παρακολούθησε το συγκεκριμένο σεμινάριο.
Κατά τη διάρκεια της λεπτομερέστατης ενημέρωσης που έγινε, από τους ειδικούς, αναδείχτηκαν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδος. Μετά την εφαρμογή της CETA η Ελλάδα είναι 6η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην αύξηση των εξαγωγών της, στον Καναδά.
Έντονος υπήρξε ο προβληματισμός για την πορεία των εξαγωγών της φέτας και την κατοχύρωση του ονόματος, με όλες τις ιδιαιτερότητες από καναδικής πλευράς, σχετικά με προϊόντα που φέρουν το ίδιο όνομα και κυκλοφορούν στην καναδική αγορά.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο πρόεδρος συναντήθηκε με την Deputy Head of Unit USA and Canada στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Pauline Weinzierl και συζήτησαν εκτενώς για τη πορεία της CETA, από την ημέρα της εφαρμογής της μέχρι σήμερα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στον Καναδά για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, στον τομέα της τυροκομίας, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εξαγωγικής διαδικασίας στον Καναδά.
Το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση για τη CETA, για το πως έχει εξελιχθεί η εφαρμογή της, ποια είναι τα αποτελέσματα αναφορικά με την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και για τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή.