Πιο δίκαιοι και αμερόληπτοι όροι, διαφάνεια δαπανών, διασφάλιση ανταγωνιστικότητας.
Πρόκειται για τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν οι βασικές βελτιωτικές αλλαγές για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, όπως τις συνόψισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Επιμελητηρίων και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και τη συντόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρόντος του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για τη Βιομηχανία Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Ελευθέριου Κρητικού, του ειδικού συνεργάτη του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Λαρίσση και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Πέτρο Μαντά, τον πρόεδρο της ΒΙΠΕ Λαμίας Γιώργο Γιαννίτση, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και Α΄ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ Κωνσταντίνο Μωραϊτίδη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου Κώστα Χρηστάκο, δύο ακόμα μέλη του προεδρείου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, τον Γιώργο Δημητρόπουλο (ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης) και τον Γιάννη Δερμιτζάκη (ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης), ενώ εκπροσωπήθηκε και το ΕΒΕ Μαγνησίας από τον πρόεδρό του Αριστοτέλη Μπασδάνη.
Την αντιπροσωπεία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Ψαθάς.
Οι αδυναμίες και πώς θα διορθωθούν
Από τη δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στις αδυναμίες που έχουν προκύψει μέσα στα δυόμιση περίπου χρόνια εφαρμογής του νόμου 4982/22 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και των Κανονισμών Λειτουργίας που απορρέουν από τον νόμο.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξει άμεση εκλογίκευση των δαπανών λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ., οι οποίες έχουν εκτοξευτεί τα δύο τελευταία χρόνια με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις να καλούνται να καταβάλλουν πολλαπλάσια κοινόχρηστα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταποδοτικότητα και διαφάνεια σε ότι αφορά τις χρεώσεις. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται αρνητικά η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων εντός ΒΙ.ΠΕ.
Οι αδυναμίες αυτές, προτείνεται από τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ να διορθωθούν ως εξής:
- Πρώτον, με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τους Κανονισμούς Λειτουργίας από την πλειοψηφία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
- Δεύτερον, με την σύνταξη των Κανονισμών Λειτουργίας υπό την θεσμική εγγύηση της Πολιτείας (δηλαδή οι Κανονισμοί θα αποκτήσουν εκ νέου κανονιστικό χαρακτήρα ως Πρότυπο Κείμενο που θα συντάσσεται και θα εγκρίνεται με Υπουργικές Αποφάσεις).
- Τρίτον, με τη δημιουργία ανεξάρτητου εποπτικού φορέα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. ο οποίος θα έχει και τη δυνατότητα διαιτησίας ανάμεσα σε Διαχειριστές και Εγκατεστημένες επιχειρήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Τέταρτον, με την εξαίρεση των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων πριν από την ψήφιση του ν. 4982/22, από την υποχρέωση νέας Σύμβασης. Εφόσον όμως παραμείνουν, και μόνον για τις νέες επιχειρήσεις, προτείνεται οι συμβάσεις να έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις που έχουν οι επιχειρήσεις από τους δημόσιους φορείς και να συνταχθούν απο το ΥπΑΝ/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στη βάση “πρότυπου κειμένου”.