Για πρώτη φορά, το 2020, τα περισσότερα ρομπότ που παραγγέλθηκαν από επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική δεν είχαν ως προορισμό τα εργοστάσια αυτοκινήτων.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Η αλλαγή είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης αυτοματισμού που εξαπλώνεται στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία COVID-19.
Οι ηλεκτρονικοί λιανοπωλητές προσπάθησαν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους, καθώς περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν στις αγορές μέσω διαδικτύου, ενώ τρόφιμα και άλλοι τύποι εργοστασίων έχουν δει την αυτοματοποίηση ως «εργαλείο» για να διατηρήσουν σε λειτουργία τη γραμμή παραγωγής τους και τους εργαζόμενους ασφαλείς εν ώρα εργασίας.
Οι αποστολές ρομπότ αυξήθηκαν στις 31.044 το 2020, καταγράφοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με το 2019, με το 52% να κατευθύνεται σε εργοστάσια κατασκευής κυρίως καταναλωτικών αγαθών και φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία του Association for Advancing Automation (A3).
Μάλιστα, οι παραγγελίες αποτιμώνται συνολικά σε 1,572 δισ. δολ, ενώ μόνο το γ’ τρίμηνο του έτους οι εταιρείες παράγγειλαν 9.972 ρομπότ συνολικής αξίας 479 εκατ. δολ.
Επίσης, οι παραγγελίες από φαρμακευτικές και βιοϊατρικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 69% πέρυσι, με τη ζήτηση από εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών να σημειώνει άνοδο της τάξης του 56%.
«Σίγουρα υπήρξε ανάκαμψη σε συγκεκριμένους τομείς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η άνοδος των πωλήσεων ρομπότ καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αγοράς για ρομποτικές και αυτοματοποιημένες λύσεις», δήλωσε ο Jeff Burnstein, πρόεδρος της A3.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η βασική αξία του αυτοματισμού είναι πάντα η αποτελεσματικότητα, αλλά εν μέσω πανδημίας αποτελεί επίσης έναν τρόπο διαχωρισμού των εργαζόμενων και ορθής λειτουργίας των εργοστασιακών μονάδων 24 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπές».
Ωστόσο, ο κλάδος της ρομποτικής -όπως και οι περισσότεροι- χτυπήθηκε σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες σταμάτησαν και οι επιχειρήσεις έκλεισαν.
Παρόλα αυτά, ο κλάδος ανέκαμψε αργότερα εντός του 2020. Οι αποστολές ρομποτικού εξοπλισμού κατά το δ’ τρίμηνο του έτους σημείωσαν ρεκόρ φτάνοντας σχεδόν το 64% σύμφωνα με το Association for Advancing Automation.