Τα όσα πέτυχε και τα όσα σκοπεύει να πετύχει το Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής παρουσίασε χθες, κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.
Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη
Μεταξύ των επικείμενων δράσεων, ξεχωρίζει ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει τα logistics (επικαιροποίηση του ν. 4302/2014), η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων / Επιχειρηματικών Πάρκων / Οργανωμένων Υποδοχέων, κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο:
Μέσα στα 10 σχεδόν χρόνια ζωής του, το Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής, ενδεικτικά:
📌Υποστήριξε τον υπουργό Ανάπτυξης στην διαμόρφωση του ν. 4302/2014, τον πρώτο νόμο που έκανε ορατά τα Logistics στην Ελληνική Πολιτεία.
📌Πρόσφατα (2023) κατέθεσε στην Κυβερνητική Επιτροπή προσχέδιο νόμου για την αναμόρφωση και επικαιροποίηση τού ν. 4302/2014. Η παρούσα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου θα κληθεί να υποστηρίξει την Κυβερνητική στο τελικό σχέδιο του νόμου.
📌Διαμόρφωσε και κατέθεσε στην Κυβερνητική επιτροπή την 1η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική που έγινε αποδεκτή το 2014.
📌Η Στρατηγική επικαιροποιήθηκε το 2022, κατατέθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή και έγινε αποδεκτή.
📌Κατέθεσε στην Κυβερνητική Επιτροπή πρόταση-εισήγηση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην Εφοδιαστική με αξιολόγηση και προτεραιοποίηση επί των προτεινόμενων δράσεων.
📌Συνετέλεσε στο να ενταχθούν προγράμματα ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού νόμου.
📌Πρόσφατα το «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα του Αναπτυξιακού ν.4887/2022» με 150 εκατ. ευρώ.
📌Συμμετείχε με εκπροσώπους του και συνέβαλε στην επιτροπή διαμόρφωσης του Προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ της ΓΓΕΚ με ειδική θεματική ενότητα «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» και στους 2 κύκλους του προγράμματος με σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
📌Πραγματοποίησε συναντήσεις με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για συζήτηση και διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την ψηφιοποίηση των εγγράφων της Εφοδιαστικής, σε άμεση συνεννόηση με τον Διοικητή ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το οποίο συνδέεται με το Σχέδιο Δράσης για το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Εφοδιαστική.
📌Δρομολόγησε το Σχέδιο Δράσης «Μεταφορά των πρακτορείων από τον Ελαιώνα» μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως σε διαγωνισμό είναι αντίστοιχα και το Στρατόπεδο Γκόνου.
📌Κατέθεσε επίσημες γνωμοδοτήσεις σχετικές με θέματα που απασχολούν τον τομέα, όπως logistics & χωροταξία, άτυπες συγκεντρώσεις, απλοποίηση αδειοδότησης κ.α. και παρακολουθεί και ενημερώνεται για την πρόοδο στα υπόλοιπα εμπορευματικά κέντρα.
📌Συνέβαλε στο ΜοU μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Enterprise Greece για την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής Εφοδιαστικής σε διεθνή fora.
📌Συνέβαλε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου ΟΗΕ επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR) σχετικά με το Ψηφιακό Δελτίο Παράδοσης, με την Ελλάδα να γίνεται η 34η χώρα που κυρώνει το Πρωτόκολλο για το eCMR, που συνδέεται άμεσα με το eFTI της Ε.Ε.
📌Συνέδραμε στο έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας στη διαμόρφωση των πολιτικών και δράσεων για την ανάδειξη της χώρας ως Global Logistics Hub.
📌Συνέβαλε ουσιαστικά στο Business Continuity της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά την διάρκεια της Πανδημίας με ad-hoc Παρατηρητήριο Αποθηκών βασικών ειδών (τόσο FMCGs, όσο και φαρμακευτικών). Συνέβαλε επίσης στην δημιουργία του Control Tower του υπουργείου Υγείας κατά το διάστημα της διανομής των εμβολίων.
📌Συνέβαλε στην αναβάθμιση της Ελλάδος στην Παγκόσμια Κατάταξη για τα Logistics (Logistics Performance Index).
Οι πρώτες ενέργειες του Συμβουλίου Εφοδιαστικής
-Λειτουργία και βελτίωση της οργάνωσης του Συμβουλίου Εφοδιαστικής με Εσωτερικό Κανονισμό (στοιχειώδης Π/Υ, διοργάνωση events, εξωστρέφεια και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις κ.ά.).
-Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εφοδιαστική: δρομολόγηση δράσεων βάσει της προτεραιοποίησης που θα κάνει η Κυβερνητική Επιτροπή για την ανάπτυξη Εφοδιαστικής.
-Απόψεις από τα μέλη σχετικά με πιθανές αλλαγές του ν.4302/2014 σε συνδυασμό με θέματα που αντιμετωπίζει η Εφοδιαστική και με τις εθνικές προτεραιότητες.
Σχέδιο Δράσεων του Συμβουλίου Εφοδιαστικής
Το Σχέδιο Δράσεων του Συμβουλίου Εφοδιαστικής είναι το ακόλουθο:
➡️Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει τα Logistics. Επικαιροποίηση του ν. 4302/2014,
➡️Ψηφιοποίηση εγγράφων διακίνησης εμπορευμάτων,
➡️Ενίσχυση του ρόλου του σιδηροδρόμου στις εμπορευματικές μεταφορές: Αύξηση χωρητικότητας δικτύου, ηλεκτροκίνηση σε όλα τα βασικά τμήματα γραμμής, ETCS/ERTMS, αποτελεσματικότερο πλαίσιο συντήρησης σιδηροδρομικής υποδομής, προώθηση των διατροπικών μεταφορών μέσω της διασφάλισης συνδέσεων με λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες, εμπορευματικά/επιχειρηματικά πάρκα και άλλων συγκεντρώσεων εφοδιαστικής με το σιδηροδρομικό δίκτυο & τα λιμάνια (θα εξειδικευτούν οι προτεινόμενες διασυνδέσεις μετά από διαβούλευση με την αγορά),
➡️Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων logistics εθνικής εμβέλειας – Οργανωμένοι Υποδοχείς (Γκόνος, Φυλή, Θριάσιο Ι & ΙΙ, Ελευσίνα κ.λπ.) – Εξυγίανση Αχαρακτήριστων Ζωνών σε εθνικό επίπεδο και μικρότερους υποδοχείς σε ΒΙΠΕ,
➡️Μεταφορά πρακτορείων από τον Ελαιώνα προς τη Φυλή,
➡️Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Ελευσίνας-Θήβας (Υλίκης),
➡️Δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Εφοδιαστική,
➡️Αποτελεσματική τροφοδοσία τού νησιωτικού συμπλέγματος και μεταφορικό ισοδύναμο σε Θράκη,
➡️Βιώσιμη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής – Σχέδιο μετάβασης στις «πράσινες μεταφορές»/Fit for 55 – Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων με υποχρέωση επιχειρήσεων Εφοδιαστικής,
➡️Ταχεία ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης, υδρογονοκίνησης, εναλλακτικών καυσίμων στις εγχώριες μεταφορές,
➡️Προώθηση Ελληνικών Logistics σε Διεθνή Φόρα,
➡️Στόλος ΦΔΧ – outsourcing / συνέργειες επιχειρήσεων για εκμετάλλευση φορτηγών – νομοθέτηση,
➡️Αύξηση transit φορτίου,
➡️Ερευνητικά προγράμματα, εκπαίδευση και πιστοποίηση των επαγγελματιών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα – κίνητρα,
➡️Αύξηση του μέγιστου μικτού βάρους των φορτηγών από 42 στους 44 τόνους,
➡️Κυβερνησιμότητα διαδρόμου ΤΕΝ-Τ (διάδρομοι 10 και 7) σε συνάρτηση με γειτονικές χώρες,
➡️Καθιέρωση road enforcement system για τον έλεγχο εισερχόμενων φορτηγών,
➡️Δημιουργία cargo αεροδρομίου – σύνδεση με άξονες,
➡️Αστικές Διανομές/ΑΚΕΕ,
➡️Χωροταξική τακτοποίηση των εγκαταστάσεων Εφοδιαστικής (νέων και υφιστάμενων).