Το 7ο International Logistics Forum, που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ελλάδας (ILME), η Ευρωπαϊκή Ένωση Logistics (ELA) και το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου.
Περισσότεροι από 180 επαγγελματίες στον κλάδο των logistics από τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τις μεταφορές, μαζί με φοιτητές και ακαδημαϊκούς, συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου “Γεώργιος Καραμπατζός”.
Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παίζει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις δυνατότητες βελτιστοποίησης, αυτοματοποίησης και αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα, με στόχο την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του ΙΛΜΕ, Κωνσταντίνο Χανιώτη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον Γιώργο Μαλινδρέτο, Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ, και τον κ. Γρηγορόπουλο, Πρόεδρο της ΕΒΨ. Εκπρόσωποι από την ΟΦΑΕ, η κ. Ηρώ Δουμάνη, και από τον ΣΥΝΔΕΕΛ, ο κ. Βασίλης Ηλιάδης, απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς.
Βασικά Συμπεράσματα για τις Διεθνείς Τάσεις στον Τομέα των Logistics
Η πρώτη θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στο διεθνές περιβάλλον.
Ο Δρ. Markus Mau, Πρόεδρος της ELA, αναφέρθηκε στις τάσεις και στρατηγικές των logistics σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα.
Ο Xavier Rius, Αντιπρόεδρος της ELA, ανέλυσε τις στρατηγικές πρωτοβουλίες και τα μελλοντικά projects της ELA,
H Γεωργία Παπαδοπούλου από το EIT-Digital μίλησε για τον ρόλο του EIT-Digital και τον ρόλο του οικοσυστήματος της έρευνας και της τεχνολογίας στον σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων μεταφορών.
Κορυφαίοι Επαγγελματίες Μοιράζονται Βέλτιστες Πρακτικές και Καινοτομίες
Διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορους επιχειρηματικούς τομείς μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα των logistics και παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά. Παρουσιάσεις έκαναν κορυφαίοι επαγγελματίες, όπως
Ο Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της PCT, ο οποίος ανέλυσε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Νομοθετικό Πλαίσιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ο Ιάσονας Αντωνόπουλος, CEO της Vodafone Innovus, για τη συμβολή των τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη των logistics,
Ο Δημήτρης Σκορδάς, Head of Presales στην Entersoft, που εστίασε στην AI και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι Ηρακλής Λουκάς και Βαγγέλης Πάλλης που αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της αστικής διανομής,
Ο Παναγιώτης Ζάγκας, Ειδικός Διαχείρισης Φορτίων & Project Manager για το For-Freight στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσίασε τη σύνδεση του Αεροδρομίου Αθηνών με το Λιμάνι του Πειραιά.
Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, Team Leader στη Multimodal Logistics & Maritime Operations του ICCS, εισήγαγε το concept του Physical Internet στα logistics,
Ο Γεράσιμος Σιαφάκας, Pre-Sales B2B Mobile στη Samsung, μίλησε για τη χρήση κινητών συσκευών για ασφαλείς παραδόσεις.
Εστίαση στην Εκπαίδευση, την Πιστοποίηση και τον Ρόλο των Γυναικών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα
Η τρίτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την πιστοποίηση στον τομέα των logistics.
Σε ένα πάνελ που συντόνισε ο Καθηγητής Γιώργος Μαλινδρέτος, απόφοιτοι του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των logistics και των συμβούλων επιχειρήσεων—η Κατερίνα Σιαφάκα, ο Ιάσονας Τζούρος, η Αντζέλικα Μακρέλλη και ο Στέλιος Καλτσούδας—υπογράμμισαν τη σημασία των logistics ως επιλογή καριέρας.
Συμφώνησαν επίσης ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις, παρατείνοντας τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αυξάνοντας τις επισκέψεις σε εταιρείες, με έμφαση στην ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων.
Η δεύτερη συζήτηση, με συντονίστρια τη Βασιλική Λαιζηνού, μέλος ΔΣ του ΙΛΜΕ και της Επιτροπής Πιστοποίησης της ELA, επικεντρώθηκε στον ρόλο των γυναικών στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επαγγελματίες όπως η Σταυρούλα Σπυροπούλου, η Βασιλική Σκαραμαγκά και η Αγγελική Μακρέλλη μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του κλάδου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αξία της Πιστοποίησης ELA, τον αντίκτυπο της εκπαίδευσης και τις δεξιότητες που απαιτούνται για επιτυχία σε ηγετικές θέσεις.