Τι πιστεύετε ότι θα χαρακτηρίσει τα logistics τα επόμενα χρόνια; Αυτό το ερώτημα ετέθη, μεταξύ άλλων, στο televoting που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου Logistics του Supply Chain Institute στη Θεσσαλονίκη.
Η απάντηση που συγκέντρωσε τις περισσότερες απαντήσεις (71%) ήταν η ταχύτητα παραδόσεων (σμίκρυνση χρόνου μεταξύ παραγγελίας – παραλαβής).
Ακολούθησε, με 45%, η ευελιξία στο last mile (αναδρομολόγηση παραδόσεων, pick up points, κλπ) και σε μικρή απόσταση, το μικρότερο μέγεθος των παραγγελιών των πελατών (micro picking) και η παράδοση σε καθορισμένα χρονικά παράθυρα και διευρυμένα ωράρια.
Αντίστοιχα, στην ερώτηση «Σε ποιους από τους παρακάτω τομείς τεχνολογίας (digital transformation) βλέπετε να γίνονται οι περισσότερες ενέργειες στα logistics τα επόμενα χρόνια;», τις περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσε το demand planning – forecasting – SOP για βέλτιστη διαχείριση αποθεμάτων & customer service και η paperless διεκπεραίωση των logistics διαδικασιών (παραγγελιοληψία, τιμολόγηση, eCMR, EDI, κλπ).
Ακολούθως, στην ερώτηση «Στο επερχόμενο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, ποιοι τομείς των logistics βλέπετε να υστερούν στην Β. Ελλάδα και στους οποίους πρέπει να γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις», τις περισσότερες απαντήσεις έλαβαν οι χαμηλού βαθμού σιδηροδρομική σύνδεση Β. Ελλάδας με υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό, ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης τεχνολογίας στα logistics της Β. Ελλάδας και η έλλειψη ικανού (σε γνώση και πλήθος) μέσου και κατώτερου προσωπικού στελέχωσης των logistics της Β. Ελλάδας.
Τέλος, στην ερώτηση «Πως βλέπετε το σημερινό επιχειρησιακό κλίμα στην επιχείρησή σας;», το 37% απάντησε ότι βλέπει ένα θετικό αναπτυξιακό κλίμα που όμως δεν έχει ακόμα μετασχηματιστεί σε θετικούς ρυθμούς αύξησης τζίρου και κερδών, το 22% βλέπει χαμηλούς, αλλά θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς αύξησης τζίρου και κερδών και το 16% ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία, με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης τζίρου και κερδών.