Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελευταία φάση ερευνητικού προγράμματος, που περιλαμβάνει τη μεταφορά τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), και απεικονιστική εξέτασή τους με χρήση αξονικού τομογράφου.
Αυτό αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου σταδίου της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε σε πέντε Πτολεμαϊκές μούμιες της Συλλογής του ΕΑΜ.
Το πρόγραμμα, το οποίο είναι μοναδικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.
Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Tμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Διευθυντή του Τμήματος Δρ Νικόλαου Μποντόζογλου με την επιστημονική του ομάδα.
Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.
Aντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με την αντίστοιχη συνεργασία των εκεί Μουσείων.
«Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην εταιρεία Ορφεύς Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη και την κατασκευή των κατάλληλων ειδικών κιβωτίων στις οποίες τοποθετήθηκαν οι μούμιες και μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά τους καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της», αναφέρει το Μουσείο.