Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τελωνειακού συστήματος της ΕΕ από την ίδρυση της τελωνειακής ένωσης το 1968.
Η ΕΕ, μέσω της αναθεώρησης του τελωνειακού της κώδικα, επιδιώκει να ανταποκριθεί στην εκθετική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στο ευρύ φάσμα νέων προτύπων προϊόντων, απαγορεύσεων, υποχρεώσεων και κυρώσεων που έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια.
Οι μεγάλες πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα που πρόκειται να αποσταλούν στην ΕΕ εντός μίας ημέρας από την αγορά, για να βοηθήσουν τις αρχές να παρακολουθούν τις αποστολές και τα προϊόντα που ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες θα απλουστεύσουν επίσης τις τελωνειακές διαδικασίες και θα δημιουργήσουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αξιόπιστων εμπόρων, οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστους ελέγχους.
Θα τεθούν σε εφαρμογή νέα εργαλεία πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του «EU DataHub», το οποίο θα καταστεί η κύρια πλατφόρμα για τις επαφές με τις τελωνειακές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αντικαταστήσει περισσότερα από 111 πληροφορικά τελωνειακά συστήματα που βρίσκονται σε χρήση σήμερα.
Ο κανονισμός θα δημιουργήσει επίσης μία τελωνειακή αρχή της ΕΕ και θα εξορθολογίσει το έργο των εθνικών τελωνειακών αρχών.