Από τον Μάρτιο και μετά έχουν επανεκκινήσει όλα τα έργα που παρέμεναν στάσιμα, όπως το σύνολο των έργων της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ.
Ειδικότερα, για το μετρό Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν υλοποιηθεί κατά 60%, ενώ οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν υλοποιηθεί κατά 80%.
Ο πρώτος μετροπόντικας ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου και ο δεύτερος στις 23 Μαΐου, ενώ οι σήραγγες ΤΜΒ έχουν διανοιχθεί κατά 80% περίπου με τα δύο μηχανήματα (μετροπόντικες), τα οποία θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους ως το τέλος του έτους, σημείωσε.
Στόχος είναι να τεθούν σε πλήρη ανάπτυξη οι εργασίες σε όλα τα μέτωπα της βασικής γραμμής, ώστε να παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι επιλύεται ένα καίριο ζήτημα για την πορεία των εργασιών του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτό που αφορά στον κεντρικότερο σταθμό, τον σταθμό «Βενιζέλου».
Για πρώτη φορά -μετά την έντονη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίχασε την πόλη- υπάρχει συμφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό, στη βάση μιας τεχνικής λύσης που πρότεινε η εταιρεία.
Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στην ίδια θέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, με ταυτόχρονη διατήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων κατά χώρα, ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.