«Προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα». «Καταφέραμε να μην μπουν στο μικρό ΤΑΙΠΕΔ οι συγκοινωνίες και ο σιδηρόδρομος, που απαιτούσε η τρόικα». «Η ένταξη σας στο υπερ-Ταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση, αλλά αξιοποίηση».
Του Φώτη Φωτεινού
Τα ανωτέρω ανέφεραν, σε συνδικαλιστικά στελέχη των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Παναγιώτης Ρήγας, σε συνάντηση που διεξήχθη στα γραφεία του κόμματος, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
«Πουθενά στο νόμο για το νέο Ταμείο δεν αναφέρεται ότι οι ΔΕΚΟ που περνούν σε αυτό θα πωληθούν. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις και δεν θα γίνουν αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρήγας.
Ασφαλώς, και τα επιχειρήματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πιστευτά από τους περισσότερους από τους παρευρισκομένους.
Μάλιστα, κάποιοι αντιπρότειναν να ενταχθεί στις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (άρθρα 197 – 198) εδάφιο, το οποίο θα αναφέρει ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου. Πειστική απάντηση δεν έλαβαν.
Επίσης, είναι τεράστια η δυσφορία για την κατάργηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΕΣΣΤΥ, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Κι εκεί, πειστική απάντηση δεν έλαβαν, παρά την υπόσχεση ότι “θα αλλάξει η διοίκηση”.
Γενικότερα, οι εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες και σιδηρόδρομο εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την ένταξή τους στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Για τους… ιδιώτες, οι μεν συγκοινωνίες, μπορεί να έχουν αρκετά προβλήματα (κυρίως τα λεωφορεία), αλλά έχουν τεράστιο cash flow, ο δε ΟΣΕ έχει την εποπτεία και συντήρηση της υποδομής και την ΕΡΓΟΣΕ.