«Κανένας διαγωνισμός και πολύ περισσότερο ένας διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί να προκηρυχτεί, εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι. Ενέργεια που προβλέπεται από το νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών αναφορικά με τον διαγωνισμό για την ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «μια απλή ανάγνωση της προκήρυξης θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς, ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση και υλοποίηση της προμήθειας.
Ειδικότερα για την προμήθεια των λεωφορείων προβλέπεται συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2014-2020) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία χρηματοδότησης από την ΕτΕΠ.
Επίσης, ακριβώς λόγω της βαρύτητας και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την προμήθεια που θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της ΕΕ, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνεργασία με τους Jaspers, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή αποστάλθηκαν για έλεγχο στην Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή τα σχετικά Τεύχη Δημοπράτησης και μετά τη θετική τους αξιολόγηση προχωρήσαμε στο σχετικό διαγωνισμό.
Θεωρούμε σκόπιμο, όμως, να αναφέρουμε κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν το διαγωνισμό.
Το υπουργείο εκπόνησε Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του συγκοινωνιακού Έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την εκπόνηση τους αφενός καταδείχτηκαν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η χρηματοδότηση τους, και αφετέρου, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου δεδομένου ότι το 2020 θα αποσυρθούν 227 οχήματα (λόγω συμπλήρωσης 25ετίας που ορίζει ο νόμος) και άλλα 163 θα αποσυρθούν έως το 2023. Παράλληλα προσδιορίστηκε το μείγμα των θερμικών, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ανάγκη για ανανέωση του στόλου είναι προφανής, άμεση και απαιτητή για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών, και στηρίζεται σε στοιχεία, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν ως πολιτική προεκλογική σκοπιμότητα.
Ίσως κάποιοι επιθυμούν να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, με ότι αυτό θα σημαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και στοχεύοντας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Άλλωστε, είναι οι ίδιοι που το έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν: Έχουν απαξιώσει τις υποδομές των Αστικών Συγκοινωνιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια και έχουν χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια σε εκλεκτούς.
Το υπουργείο Μεταφορών έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, για να αποκτήσουν οι πολίτες σύγχρονα μέσα μεταφοράς, φιλικά στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μια μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων».