Στο νέο υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εισφέρονται τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ). Το νέο υπερ-Ταμείο προβλέπει τη σύσταση της θυγατρικής Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία υπάγονται, άμεσα, οι ανωτέρω ΔΕΚΟ.
Αυτό αναφέρει το άρθρο 198 του νομοσχεδίου «Επείγουσες Διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι «Μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ, αυτοδικαίως οι συμβάσεις παραχώρησης των εταιρειών του παραρτήματος Δ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να μεταβιβάζεται στην ΕΔΗΣ η δυνατότητα να συνάπτει ή να ανανεώνει συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες σχετίζονται με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι μετοχές των οποίων μεταβιβάζονται σε αυτή».
Μάλιστα, σε δεύτερο στάδιο εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν κι άλλες έξι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ,ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ), εάν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφαίρεσε, με νεότερη απόφαση, τις ανωτέρω ΔΕΚΟ από τη σχετική λίστα.
Όσον αφορά στα ΕΛΤΑ, η ένταξη στην ΕΔΗΣ, πιθανότατα, επαναφέρει σχέδια ευρύτερης αξιοποίησης / αποκρατικοποίησης της εταιρείας ή περαιτέρω μείωσης λειτουργικού κόστους, αφού εντάχθηκε στην ίδια κατηγορία με τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕ.
Αντίστοιχα, για τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, η ένταξη στην ΕΔΗΣ αναφέρεται, πιθανότατα, στην επιτάχυνση σχεδίων αναδιάρθρωσης και ενοποίησης λειτουργιών και όχι σε ιδιωτικοποίηση, εάν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Tι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση» και πως «είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν».
«Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Ο σκοπός της ΕΔΗΣ
Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δημόσιες επιχειρήσεις που ελέγχονται από την ΕΔΗΣ:
(α) υπόκεινται σε κατάλληλη εποπτεία σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας,
(β) υλοποιούν και υποστηρίζουν τις εφαρμοστέες τομεακές πολιτικές της Κυβέρνησης,
(γ) αναλαμβάνουν κατόπιν ανάθεσης την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), ενδεικτικά μέσω της εκτέλεσης υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και τις κοινές αξίες της Ένωσης που περιλαμβάνονται σε αυτήν.