Σωρεία αντιδράσεων από εργαζόμενους και συνδικάτα προκαλεί το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο.
Το άρθρο 28 έχει τίτλο «Κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, κανονισμού προσωπικού και οργανογράμματος λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 36 ν. 4972/2022».
Οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων
Το άρθρο 28 έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα εργαζομένων. Για παράδειγμα, στη δημόσια διαβούλευση που έληξε, έχουν αναρτηθεί τα εξής σχόλια:
-«Η προτεινόμενη διάταξη, που τροποποιεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί καταρτίσεως και θεσπίσεως κανονισμού εργασίας στις επιχειρήσεις – θυγατρικές εταιρείες, είναι καταρχήν αντισυνταγματική διότι παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος το οποίο θεσπίζει τη συλλογική αυτονομία.
Ο νομοθέτης έως σήμερα συμμορφούμενος στη συνταγματική επιταγή με το νόμο 1876/90 όπως τροποποιήθηκε, προέβλεψε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδότες συνάπτουν με συλλογική σύμβαση εργασίας τον κανονισμό προσωπικού, και σε περίπτωση διαφωνίας προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και εκδίδεται Διαιτητική Απόφαση η οποία δεσμεύει τα μέρη.
Μέσω της διαδικασίας με συλλογική διαπραγμάτευση τροποποιείται και ο κανονισμός εργασίας όποτε κρίνεται απαραίτητο για να επικαιροποιείται.
Στην ΕΛΤΑ Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου, όπου δραστηριοποιούνται τα Σωματεία – μέλη μας, στα οποία ανήκει το σύνολο των εργαζομένων, ήδη, από το έτος 1990 διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας είχαν τροποποιήσει τον κανονισμό και μάλιστα πρόσφατα με συλλογική σύμβαση εργασίας τον Ιούνιο του 2024 θεσπίσαμε με συλλογική σύμβαση εργασίας νέο κανονισμό εργασίας ο οποίος και εφαρμόζεται και καλύπτει πλήρως την ανάγκη να υφίσταται κανονισμός εργασίας που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες και αυτό έχει καταρτιστεί με τη συμμετοχή της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης.
Η προτεινόμενη νομοθετική διάταξη ανατρέπει πλήρως τα έως σήμερα δεδομένα και δημιουργεί δύο πλέον νομοθετικά καθεστώτα ως προς τη θέσπιση κανονισμών εργασίας, διότι σε μία οιαδήποτε επιχείρηση εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ο κανονισμός θα θεσπίζεται με συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ μόνο στις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, μεταξύ αυτών και η ΕΛΤΑ Α.Ε. ο κανονισμός θα θεσπίζεται με την προτεινόμενη διάταξη μονομερώς από την εργοδότρια.
Η διάκριση αυτή δεν δικαιολογείται από κανέναν λόγο για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Επειδή, η μονομερής κατάρτιση και θέσπιση του κανονισμού προσωπικού που ρυθμίζει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση από την εργοδότρια θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία αυτής και ένταση στις εργασιακές σχέσεις.
Για τους άνω λόγους διαφωνούμε με την προτεινόμενη ρύθμιση και ζητούμε την απάλειψη της προσθήκης για τους κανονισμούς εργασίας. Με εκτίμηση», αναφέρει η πρόεδρος της ΠΟΣΤ, Βάνια Ανδρέου.
-«Σχόλια :
• Θεσμικές αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των εταιριών με μονομερής πράξεις των Διοικητικών Συμβουλίων, χωρίς διαβούλευση, χωρίς δημοσιότητα, με αναθέσεις για την τροποποίηση τους σε εξωτερικούς συνεργάτες.
• Να παρουσιαστεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, το ιστορικό ενεργειών ανά εταιρεία, οι αλλαγές που επήλθαν , οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί. Το κόστος και η εξοικονόμηση πόρων καθώς και οποιαδήποτε μελέτη, έκθεση ελέγχου έχει προκύψει που να αιτιολογεί την ανάγκη αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, κανονισμού προσωπικού και οργανογράμματος.
• Διαβούλευση θα υπάρχει.
Διαβάζοντας την «Ανάλυση-Συνεπειών-Ρύθμισης» απλός διαπιστώνει ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία και στοχευμένα αποκρύπτεται ένα επόμενο βήμα όπου θα καταρτιστούν «Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα» χωρίς καμία διαβούλευση
Πρόταση:
Άμεση απόσυρση του άρθρου», αναφέρει ο Κολιάτος Ιωάννης, Προέδρος Σωματείου Υπαλλήλων Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Πειραιώς (ΟΑΣΑ) – Σ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΠ.
-«Απαράδεκτο να μην υπάρχει διαβούλευση για την κατάρτιση του κανονισμού προσωπικού και του κανονισμού λειτουργίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Με τη μονομερή κατάρτιση κανονισμών από το Δ.Σ. και την απλή έγκριση από τη Γ.Σ., θα υποβαθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις, θα αλλοιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο της εκμετάλλευσης κατά το δοκούν και οι εργαζόμενοι θα μένουν απροστάτευτοι από κάθε εγγυητική λειτουργία των κανονισμών, λειτουργία την οποία διαχρονικά επιτελούσαν.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοστεί έστω η ρύθμιση του Ν. 1767/1988 και 1876/1990 για κατάρτιση κανονισμού προσωπικού με ΣΣΕ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, την οποία προτείνουμε», αναφέρει το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ / ΟΣΥ.