Ισχυρές είναι οι επιδράσεις από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στο σύνολο της οικονομίας, σύμφωνα με την μελέτη «Η μακροοικονομική και κοινωνικοοικονομική επίδραση του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου» που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρεται σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, ο αντίκτυπος από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, από 90 εκατ. ευρώ το 2018.
Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση αναμένεται να υπερβεί τις 5,5 χιλ. θέσεις εργασίας, όταν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η επενδυτική δραστηριότητα στο λιμάνι.
Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ, όπως υπογραμμίζει το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 621 εκατ. έως το 2034, με υψηλότερο ύψος το 2022 (120 εκατ.).
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών μετά τη πανδημία, εκτιμάται ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιχειρηματικά έσοδα προς το τέλος της δεκαετίας κατά 140 εκατ., με το υψηλότερο ποσοστό εσόδων να προέρχεται από τις προβλήτες για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (96,1 εκατ.).
Ήδη, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έχει οδηγήσει σε θεαματική αύξηση του όγκου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εγκαθιστώντας το λιμάνι του Πειραιά στην 4η θέση στην Ευρώπη (από 17η θέση το 2007) και στην 1η θέση στη Μεσόγειο.