Την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) στο νησί της Καλύμνου προβλέπει το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται απαραίτητη για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) στην Κάλυμνο βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 2638/1998 «Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις» (Α’ 204), «5. Κατά την ίδρυση νέων Α.Ε.Ν. λαμβάνονται υπόψη ιδίως οι ανάγκες της εμπορικής ναυτιλίας, η δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, καθώς και η δυνατότητα εκπαίδευσης από αυτές.».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική, οι υφιστάμενες δέκα (10) Α.Ε.Ν., που συστάθηκαν με το ν. 2638/1998, δεν έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των σπουδαστών που υποδέχονται.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι πάγιο και διαρκές αίτημα της ναυτιλιακής αγοράς είναι η αύξηση των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.
Για το λόγο αυτό, προκρίνεται η ίδρυση νέας Α.Ε.Ν., η οποία αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του αριθμού των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού που εξάγονται, για την ικανοποίηση του αιτήματος της αγοράς εργασίας και για την κάλυψη των σχετικών κενών στη ναυτιλιακή αγορά.
Σημειώνεται ότι, η επιλογή της ίδρυσης της Α.Ε.Ν. στην Κάλυμνο, στην περιοχή Πόθια, σχετίζεται με το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αφενός για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης αφετέρου για την τόνωση της νησιωτικότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.
Εξάλλου, διαπιστώνεται ότι στη νησιωτική αυτή περιοχή υπάρχει μεγάλο ρεύμα νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, ώστε να διασφαλίζεται, με τη σύσταση Α.Ε.Ν. στην Κάλυμνο, η απρόσκοπτη προσβασιμότητα των υποψήφιων σπουδαστών, και μάλιστα κοντά στον τόπο διαμονής τους, σε αντίθεση με άλλες Α.Ε.Ν. που είναι απομακρυσμένες από αυτόν.