Νέες ευκαιρίες, μεταξύ άλλων, και στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών θα φέρει η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης, που τίθεται σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου.
Η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με το συνολικό διμερές εμπόριο προϊόντων να ξεπερνά σε αξία τα 53 δισ. ευρώ και το εμπόριο υπηρεσιών να αντιστοιχεί σε επιπλέον 51 δισ. ευρώ.
Περισσότερες από 10.000 ενωσιακές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού.
Είναι επίσης ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, με τις επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα συνδυασμένα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 344 δισ. ευρώ το 2017.
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης αποτελεί την πρώτη διμερή συμφωνία «νέας γενιάς».
Εκτός από τη συνήθη κατάργηση τελωνειακών δασμών και μη δασμολογικών φραγών για το εμπόριο των αγαθών και των υπηρεσιών, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις σχετικά με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την απελευθέρωση των επενδύσεων, τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.
Η εν λόγω συμφωνία καθορίζει τους όρους βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει η Σιγκαπούρη ως επιχειρηματικός και μεταφορικός κόμβος της ΝΑ. Ασίας.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία:
1) καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς
2) διευκολύνει τις περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας
3) αίρει τους τεχνικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς στις εμπορευματικές συναλλαγές (ηλ. προϊόντα, μηχανοκίνητα οχήματα και εξαρτήματα οχημάτων κ.ά.)
4) διευκολύνει τις συναλλαγές μέσω της ενίσχυσης της τελωνειακής συνεργασίας
5) ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και επενδύσεων με ολοκληρωμένο τρόπο
6) περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη.