Στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), για την παραγωγή βιομεθανίου που θα παράγεται μέσω της ανάκτησης απορριμμάτων, προχώρησαν ο όμιλος CMA CGM και η SUEZ.
Το MoU στηρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς συνεργασίας:
-Την προμήθεια από τη SUEZ έως και 100.000 τόνων βιομεθανίου ετησίως έως το 2030. Το βιομεθάνιο θα χρησιμοποιείται από τον όμιλο CMA CGM για τα πλοία του που τροφοδοτούναι με αέριο, συμβάλλοντας έτσι στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
-Τη δημιουργία κοινής επενδυτικής δομής (joint investment) με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ σε πρώτο στάδιο έως το 2030 για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής βιομεθανίου. Αυτές οι εγκαταστάσεις, αρχικά θα χωροθετηθούν στην Ευρώπη, θα προμηθεύουν τόσο τον όμιλο CMA CGM όσο και άλλους «παίκτες» του κλάδου.
-Κοινές πρωτοβουλίες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), με στόχο τον σχεδιασμό καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ιδίως μέσω μιας διαδικασίας υδροθερμικής αεριοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι, ο όμιλος CMA CGM έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Ήδη, έχει επενδύσει 18 δισ. δολ. σε παραγγελίες για 131 πλοία ικανά να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα (βιομεθάνιο, βιομεθανόλη και συνθετικά καύσιμα), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2028. Παράλληλα, συνεργάζεται με ενεργειακούς παρόχους για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής και εφοδιαστικών αλυσίδων για αυτά τα καύσιμα.
Από την πλευρά της, η SUEZ διαθέτει εκτεταμένη τεχνογνωσία στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας και δευτερογενών πρώτων υλών από απόβλητα για την υποστήριξη της απανθρακοποίησης. Μέσω των λύσεών της, επέτρεψε στους πελάτες της να εμποδίσουν την εκπομπή 6,4 εκατ. τόνων CO2 το 2023. Ειδικότερα, ο όμιλος μετατρέπει 5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σε ενέργεια κάθε χρόνο, ενώ παρήγαγε 382 GWh βιομεθανίου το 2023.