Αλεπάλληλες συναντήσεις είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων που πραγματοποιεί επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018».
Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Θαλάσσιας Οικονομίας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Grzegorz Witkowski και την Πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα,Anna Barbarzak, με τη νέα Βρετανή Υφυπουργό Μεταφορών, Nusrat Ghani, την οποία συνόδευε η πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Kate Smith, καθώς και με με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων & Επικεφαλής της Ναυτιλιακής Διοίκησης του Παναμά, Jorje Barakat, συνοδευόμενο από την Πρέσβη και Γενική Πρόξενο του Παναμά, Cristina Liakopulos De Papadiκιs.
Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η επιβεβαίωση της δυναμικής προοπτικής των οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων σε διμερές επίπεδο, καθώς και της συνεργασίας επί επίκαιρων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον ΙΜΟ.
Οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στον εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων ναυτιλιακής συνεργασίας σε διμερές, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και στη δυναμική διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής και της ναυτικής εργασίας.
Για την ενίσχυση της προοπτικής αυτής, στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφη Διακήρυξη Προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Θαλάσσιας Οικονομίας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας της Δημοκρατίας της Πολωνίας, για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους επί ναυτιλιακών θεμάτων και ιδίως στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.
Ο Πολωνός υφυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Υπουργό προκειμένου να συμμετάσχει στην Παράλληλη Εκδήλωση της «Διεθνούς Ημέρας Ναυτιλίας 2018» του ΙΜΟ, η οποία φιλοξενείται από την Πολωνία και θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Ιουνίου στο Szczecin και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας σημαντικών ναυτιλιακών κρατών. Ο κ. Κουρουμπλής αποδέχθηκε την πρόσκληση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.
Ο κ. Κουρουμπλής είχε επίσης συνάντηση με τη νέα Βρετανή Υφυπουργό Μεταφορών Nusrat Ghani και με την Πρέσβη Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith.
Οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διεξαγωγή του παγκόσμιου δια θαλάσσης εμπορίου, και επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς ναυτιλιακής συνεργασίας σε διμερές, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, εξέφρασαν τη βούλησή τους για τη διατήρηση ενός ομαλού και λειτουργικού πλαισίου επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον τομέα της ναυτιλίας στη μετά Brexit εποχή, διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες δραστηριοποίησης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Επιπρόσθετα, έμφαση αποδόθηκε στην συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ, που αποτελούν εκλεγμένα μέλη στο Συμβούλιο του Οργανισμού, επί θεμάτων επίκαιρης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, νέο όριο περιεκτικότητας θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα), αλλά και της υλοποίησης της αρχικής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, με τον πλέον λειτουργικό για τη ναυτιλία τρόπο.
Η τρίτη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων & Επικεφαλής της Ναυτιλιακής Διοίκησης του Παναμά, Jorje Barakat, συνοδευόμενο από την Πρέσβη και Γενική Πρόξενο του Παναμά Cristina Liakopulos De Papadiκιs και από Αντιπροσωπεία της Ναυτιλιακής Διοίκησης του Παναμά.
Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η επιβεβαίωση της δυναμικής προοπτικής των οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων σε διμερές επίπεδο, καθώς και της συνεργασίας επί επίκαιρων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον ΙΜΟ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η µακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως, τόσο σε επίπεδο εθνικών ναυτιλιακών διοικήσεων όσο και σε επιχειρηµατικό επίπεδο, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού ελληνόκτητου στόλου στο νηολόγιο Παναμά.
Εκφράσθηκε επίσης η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη θεσμική υποστήριξη και διευκόλυνση της ελληνόκτητης ναυτιλίας από τη ναυτιλιακή διοίκηση του Παναμά.